RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ett av to forsøk på utstilling

Det er ett av bare to mulige bilder publikum får se på nordstrandkvinnen Nina Sverdviks fotoutstilling som åpnet lørdag.

Nordstrand/Grünerløkka: Fotografen benytter nemlig storformatkamera når hun fotograferer. Hver film har bare to negativer og Sverdvik (29) tar sjelden flere bilder enn to av hver komposisjon.

Planlegging

Jeg tar alltid bare to eksponeringer av hvert bilde. Jeg har ikke behov for å ta flere fordi jeg planlegger så godt på forhånd og jeg kan se selv om det er riktig eller ikke, forklarer Sverdvik som er oppvokst på Nordstrand, men som de siste årene har bodd i Storbritannia hvor hun har studert og nå arbeider.

Utstillingen "Proporsjonal virkelighet" består av syv portretter og landskapsfotografier.

Landskap og interiørbilder bruker jeg nesten som pauser. Det kan bli veldig intenst med bare portretter, sier Sverdvik.

Men det er portretter Sverdvik synes er mest spennende å jobbe med. Hun synes det er spesielt interessant at publikum opplever bildene annerledes enn hun selv gjør.

Ofte opplever publikum et bilde helt forskjellig fra meg. Det handler mye om hvordan folk leser ansiktsuttrykk. Det er veldig interessant og det er det jeg synes er så magisk med portretter, smiler Sverdvik.

Håndprinter

Nordstrandkvinnen benytter seg av en type kamera som ligner mye på det man brukte i gamle dager. Hun bruker heller aldri blitz, men benytter seg av det naturlige lyset som finnes. Hun mener dette gir henne som fotograf langt større kontroll.

Ved å bruke det naturlige lyset har du mye mer kontroll fordi du hele tiden kan se med dine egne øyne akkurat hvordan det kommer til å se ut, forklarer hun.

Mens hun overlater selve fremkallingen av de store negativene til profesjonelle, håndprinter hun selv bildene. Hun arbeider seg dermed fram til akkurat de fargene hun selv ønsker. De fleste av dagens fotografer overlater også denne jobben til profesjonelle. De eneste bildene Sverdvik ikke printer selv er de aller største som hun synes blir for uhåndterlig å hanskes med på egenhånd.

På åpningsdagen var det mange folk innom for å ta en titt på den unge kunstnerens fotografier.

Jeg er veldig lettet og glad og håper at mange besøker utstillingen mens den henger oppe, sier Sverdvik som synes det er gøy å endelig få vist fram arbeidene sine til et norsk publikum og håper dette er starten på flere prosjekter i Norge.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere