*Nettavisen* Nyheter.

Ett av tre julebord ender i fylleslag

Mer enn hver tredje julebordgjest har opplevd at firmafesten utvikler seg til et realt fylleslag. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Mer enn hver tredje gjest har opplevd at jobbens julebord har endt i et realt fylleslag.

OSLO: Vi er inne i høysesongen for julebord, og skal vi tro tall fra forsikringsselskapet If er det et under at mange fortsatt har helsa i behold.

Norstat har nemlig gjort en undersøkelse for If skadeforsikring, som viser at så mye som hver tredje julebordgjest har opplevd at jobbens julefest ender i et mer eller mindre fylleslag.

– Når vi nå er midt inne i julebordenes høysesong, er det greit å minne om at man bør være litt forsiktige. Det er lett å glemme i kampens hete at man kan bli noe overivrig. Da kan det fort bli fall fra «stilletthøyde» og andre kjente julebordsskader, sier Jon Berge, informasjonssjef hos If Skadeforsikring.

PETTER NOME: – Skjenkepolitikken i Oslo har gitt oss en utrivelig og farlig hovedstad

Ta vare på hverandre

Berge oppfordrer både erfarne og uerfarne julebordsdeltagere om å hygge seg, men ber samtidig om at alle passer ekstra på kolleger og venner – spesielt nå som det er ekstra kaldt ute.

For Ifs nye undersøkelse viser helt klart at mange julebord utarter seg i noe uheldig retning.

Blant annet har hele 27 prosent opplevd at enkelte blir overstadig beruset på julebord.

OSLO HØYRE: Vil ha døgnåpne skjenkesteder i Oslo

Flere blir skadet

Mer enn dobbelt så mange menn (22 prosent) som kvinner (9 prosent) svarer at de selv har opplevd å bli overstadig beruset på firmajulebord.

– Dette gjenspeiles nok også i skadetypene vi ser her. Skadene hos menn oppstår gjerne i tilknytning til slåssing, mens blant kvinner er det fallskader som dominerer, sier Jon Berge.

Mer spesifikt er den typiske julebordsskade brudd eller leddbåndsskade i ankelen til kvinner, skader som gjerne oppstår under dans på høye hæler. De største og mest alvorlige skadene skjer på veien hjem, som regel knyttet til voldsepisoder eller trafikkulykker.

Sjefen får med seg alt

Og skulle du våkne dagen derpå med delvis hukommelsestap og svart samvittighet; her kommer nyheten som gjør det hele enda litt verre! Undersøkelsen til If viser nemlig at sjefen får med seg det aller meste.

Kun 2 prosent av den øverste ledelsen i norske firmaer sier de har blitt overstadig beruset på eget julebord. Med mellomlederne er det verre, der 14 prosent har fått en akevitt eller to for mye.

– Å si noe uheldig til sjefen er en ting. Langt verre er det dersom man skulle havne i en alvorlig ulykke. Husk på varme klær, godt fottøy og rikelig med refleks til hjemturen på sleipe vinterveier. Mange ender opp med å gå, for det er ikke like enkelt å få taxi midt i den mest hektiske julebordssesongen, sier informasjonssjef Jon Berge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.