RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Start med med kriker og kroker først når du maler veggen, gå så over med rullen etterpå.
Start med med kriker og kroker først når du maler veggen, gå så over med rullen etterpå. Foto: OTO: LINE RUNDMO

Ett strøk og du er hekta

Med en pensel og litt maling kan du forvandle hjemmet ditt på ett, to, tre. Her får du tips til å komme i gang.

OSLO: – Det fins ingen grenser for hvor nøye man kan være når man maler, men man skal ikke være redd for å gå løs på hjemmet sitt, forteller Liv Skarsmo, butikkansatt i Maling1000.

– Før du begynner å male er det viktig å vaske grundig først. Bruk enten vann blandet med salmiakk, eller interiørrens. Deretter bør du dekke til gulv og lister som ikke skal males, sier hun.

For et fint resulatet bør du fjerne spor etter hull og merker. Disse fjernes enkelt, med akrylmaling som strykes ut, eller med sparkel. Så er du klar for maling. Nesten.

– Jeg anbefaler å bruke grunning på ubehandlede gipsvegger og tak, samt på panelvegger og gulv, sier Skarsmo, som anbefaler vanntynnbare varianter..

– Til tak kan du gjerne bruke en maling med 02 glans. Den er laget spesielt for å fremheve lyset fra vinduet.

Til taklister kan man bruke vegg- eller listemaling.

– Hvis man skal male gulv må man bruke egen gulvmaling. Den er spesielt slitesterk. Vask gulvet, la tørke og gå over med heftgrunn, før du maler to strøk, sier hun.

Råd: veggen

Til vegg anbefales det å bruke en rull med forlengelsesskaft.

– Du skal dyppe rullen godt i malingen og siden rulle den forsiktig over brettet, så det blir et jevnt underlag. Det er bare å føle seg frem. Det skal føles lett å ta på malingen, uten at det drypper og renner overalt, sier Skarsmo.

Man vil også trenge en vinkelpensel, som gjør at du kommer inn i hjørner og kroker.

– Det er best å starte å male i hjørner, kroker og rundt listene først, sier Skarsmo, som forteller at man da får den samme strukturen som rullen gir, så langt inn på hjørnene som det lar seg gjøre. Når kantene er tatt, kan du begynne med rullen.

Ved å legge et lite press på yttersiden av rullen når du ruller bortover veggen, får du et fint resultat. La veggen tørke noen timer, før du går løs på strøk nummer to.

Råd: vinduer

Til maling av vinduskarmer trengs små, runde pensler, som sikrer at du kommer til i vinduets utsparinger og kroker. Bruk gjerne maskeringstape, for å slippe unødvendige merker.

Husk å vaske godt og fjerne all løs maling, puss eller børst godt, slik at den nye malingen sitter godt på den gamle. Deretter strykes et lag med grunning litt tørt – det vil si at du jobber malingen inn slik at du har friksjon mot underlaget. Da får du god forankring til grunningsstrøket.

Når selve malingen påføres, skal du ikke klemme penselen hardt, men heller la de ytterste hårene legge seg inntil glasset slik at du får en tynn malingstripe inn på glasset.

Råd: tak

Ubehandlete takplater grunnes med en tre-/panelgrunning før de males, mens malte og lakkerte takplater grunnes med en oljebasert heftgrunning før de males.

Skarsmo anbefaler å male fra det stedet med mest lysinngang, for da ser man lettere om hele taket er malt. Umalte flekker, vil synes som matte flekker i den blanke malingen. Selv matte malinger er blanke før de tørker.

Bruk en rull med forlengelsesskaft og mal i felter på cirka to meter. Hvis feltene blir større vil det ta lenger tid før man kommer tilbake for å male neste belte. Da kan man risikere å rive opp halvtørr maling med rullen, fordi malingen kan ha begynt å tørke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere