*Nettavisen* Nyheter.

ETTER VALGET: «Lettere i vest, vanskeligere i øst»

Mandag denne uka ble det klart at det blir regjeringsskifte i Norge. Med det får vi en ny situasjon, også i lokalpolitikken i Oslo. For for første gang i historien er det borgerlig, direktevalgt styre på samtlige nivåer i politikken i Oslos vestlige bydeler.

LES ALT OM OSLO-VALGET HER

Bydelene Nordstrand, Frogner, Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker er tradisjonelt blå. Etter at det ble innført direktevalg til bydelene i 2007 har ble disse bydelene forsterket inntrykket med et stort borgerlig flertall.

LES OGSÅ: Disse skal representere deg på Stortinget

Også i bystyret i Oslo er det borgerlig flertall, og fra og med midten av oktober vil det også være en borgerlig regjering. Det vil gi et unikt innblikk i borgerlig realpolitikk.

For med en tredeling av det politiske systemet er den største utfordringen at de ulike nivåene må styre etter politiske motstanderes budsjettering.

Et enkelt eksempel er barnehagepolitikken. Det er regjeringen som bestemmer hva slags politikk som skal være førende, for eksempel full barnehagedekning. Imidlertid er det bydelene, to nivåer lenger ned, som har det politiske ansvaret for hver enkelt barnehage. På nivået i midten – i bystyret – bevilges penger til drift.

LES OGSÅ: Slik styres Oslo

For lokaldemokratiet kan dette være svært begrensende, ettersom de uansett må styre ut fra andre partiers prioriteringer – på tross av overveldende flertall i bydelen.

Men etter mandagens valg blir situasjonen annerledes i de nevnte bydeler. Der vil man altså få borgerlig styre på alle nivåer, og det blir ikke like lett å «skylde på» andre nivåer i det politiske styringssystemet. I så fall bør skyldebøtta tas på bakrommet i eget partikontor.

For den politiske ledelsen de østlige bydelene i Oslo, det vil si indre øst, St. Hanshaugen, Groruddalen, Søndre Nordstrand og Østensjø vil situasjon framover bli enda mer krevende. Disse bydelene er styrt av venstresida, men må nå forholde seg til to nivåer med borgerlige bevilgninger over seg. I praksis blir det politiske spillerommet svært begrenset de neste to åra.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag