*Nettavisen* Nyheter.

ETTER VALGET: «Viktigere enn politisk farge er det at Oslo nå tas på alvor»

Når det nye Stortinget konstituerer seg i oktober er det historisk mange som skal representere Oslo. 19 representanter fra sju ulike partier danner et unikt fargerikt fellesskap fra hovedstaden inn i Norges lovgivende forsamling.

Frem til den kommende stortingsperioden har 17 av 169 representanter representert Oslo, snart er kvoten økt til 19. Det er på høy tid med en justering. Hvis en stemme i Oslo var like mye verdt som i resten av landet ville man hatt minst 21 stortingsmandater herfra. Men en særnorsk valgordning som gir stemmerett etter kvadratmeter i tillegg til personer gir denne skjevheten.

LES OGSÅ: ETTER VALGET: «Lettere i vest, vanskeligere i øst»

Oslo og Akershus har historisk sett hatt representanter som både har hatt sterk tilknytning til andre regioner, og/eller har vært partiledere eller andre sentrale frontfigurer for sitt parti på riksplan. Det er ikke mange som taler Oslos sak ganske så konsekvent midt oppe i dette, med noen få hederlige unntak, Jan Bøhler (A) og Peter N. Myhre (Frp) for å nevne to.

LES OGSÅ: Se Jan Bøhlers elleville videostunt

Nå kan en innvende at en som folkevalgt i nasjonalforsamlingen nettopp skal tenke på nasjonens beste og ikke særinteresser. Men å ha fokus på de spesielle utfordringene Oslo med sine 630.000 innbyggere har kan neppe kalles for særinteresser. Rådhuset i Oslo kan ikke alene ha ansvaret for å bygge ut kapasiten på intercity-triangelet ut fra Oslo, eller ordne opp i alle rus- eller fattigdomsproblemene. De må løses i samarbeid med nasjonale myndigheter.

Som et minimum må i hvert fall Oslo-benken kjenne og være opptatt av disse problemstillingene, på samme måte som Møre-benken kjemper for sine sykehus, bruer og veier.

Vi velger å gi det nye Stortinget og den nye regjeringen en sjanse til å vise at de bryr seg om Oslo. Utgangspunktet burde ikke være så aller verst med navn som Ola Elvestuen (V) og Kristin Vinje (H) som kommer rett fra byrådet og inn på vinnerlaget etter årets stortingsvalg.

Det har blåst en blå vind over Oslo i dette valget. Arbeiderpartiet samlet riktignok flere stemmer enn Høyre, mens situasjonen var motsatt ved kommunevalget for to år siden. Men det har alltid vært større oppslutning om Jens og Ap i stortingsvalgene i Oslo. Høyre kommer klart styrket ut av denne valgkampen, også i Oslo, og får to nye mandater, Ap får seks representanter som før.

De to store partienes mer radikale «støttepartier» SV og Frp taper både terreng og representanter på Oslo-benken. Venstre og MdG styrker seg, og kommer inn med tilsammen tre «grønne», mot én i dag. Slik sett kan en si at det har blåst både en blå og en grønn vind over Oslo.

Olympiade betyr opprinnelig en periode på fire år, altså perioden mellom de olympiske leker. Det er et spesielt passende begrep akkurat foran denne stortingsperioden. For i tillegg til å gi 19 representanter mandat til å være med og styre landet i fire år, har Oslos befolkning også sagt ja til at man skal søke om å være vertskap for de vinterolympiske leker i 2022.

LES OGSÅ: Fortsatt gode muligheter for at det ikke blir OL i Oslo

Søknaden og samspillet mellom Oslo og resten av Norge blir en test på hvor stor entusiasme Oslo-benken har for egen by og i hvor stor grad de lar seg presse av sine moderpartier til å gå mot folkemeningen i Oslo.

For uavhengig av hva man mener om at Norge skal arrangere OL, så har vi vondt for å se for oss en representant fra Troms som aktivt hadde gått mot et Tromsø-OL hvis byen hadde sagt ja i en folkeavstemning. La oss håpe at man også i den praktiske politikken sørger for at Oslo fra denne høsten av får større tyngde i norsk rikspolitikk.

Tore Bollingmo, ansvarlig redaktør

Annonsebilag