Etterlater bæsj på kirkegården

Bjørn Johansen, Ingvar Åkeson og Petter Haagensen mener hunder skal holdes i bånd på kirkegården. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bjørn Johansen, Ingvar Åkeson og Petter Haagensen mener hunder skal holdes i bånd på kirkegården. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Løse hunder er et problem på Grefsen kirkegård og i naboenes hager. Disse hundeeierne ødelegger for seg selv og andre, mener Vestre Grefsen Vel.

GREFSEN: Vi møter leder Bjørn Johansen og sekretær Ingvar Åkeson i Grefsen Vel, sammen med hundeeier Petter Haagensen, nedenfor turveien mellom Kapellveien og Grefsen kirkegård. Området har blitt et yndet tursted for hundeeiere.

Men dessverre er det noen som ikke har kontroll på hundene sine, og som lar ekskrementene ligge igjen. Det er ille at dette skjer på kirkegården, sier Johansen.

Medlemmer av velet har også meldt fra om at hunder finner veien inn i hager der barn leker.

I ni av ti tilfeller går det bra, men det er ikke hyggelig å finne barnet ditt med en fremmed hund i egen hage, sier Haagensen.

Hold hunden i bånd

Har man ikke kontroll på hunden må den holdes i bånd. Og i alle fall på kirkegården, mener Johansen, Åkeson og Haagensen. Hunder i bånd har også blitt angrepet av løse hunder i området den siste tiden.

De tre vil på det sterkeste oppfordre hundeeiere til å vise hensyn. Spesielt i forhold til kirkegården. I Oslo kommunes forskrift om hundehold står det spesielt at "Hunder skal føres i kort bånd, maksimum 2 meter, på kirkegårder, grav- og urnelunder."

Det handler om å vise respekt for de døde og for dem som skal stelle gravene, sier Åkeson.

Sett på som hundehater

Som hundeeier syns Haagensen ikke det er problematisk å be andre ta bikkja i bånd, dersom de har den løs på kirkegården, eller si fra når eiere ikke plukker opp etter hunden sin.

Da blir det akseptert, og jeg har ikke opplevd noe ubehag ved det, sier han.

Men å be om det samme når man ikke kommer med hund, er ikke alltid like lett.

Da blir man vel oppfattet som en hundehater, sier Johansen, som understreker at verken han eller velet har noe imot hunder som sådan.

Fremskynder regelverk

En innskjerping av reglene for hundehold i Oslo var i fjor oppe til debatt. På Grefsen frykter de at uansvarlige hundeeiere kan fremskynde en slik regel-endring, og dermed ødelegge for seg selv og andre hundeeiere. Båndtvangen gjelder i dag fra 1. april til 20. august.

Som hundeeier ønsker jeg ikke at det skal bli generell båndtvang hele året i Oslo og i marka, slik der er foreslått, sier Haagensen.

Problem for kirkegården

Patrik Slater, med hunden Enzo, er heller ikke begeistret over hundeeiere som slipper hunden sin i tide og utide.

Å ha hunden løs på en kirkegård og la den gjøre fra seg på gravene, er ikke passende. Jeg har vært borti mange hundeeiere som ikke har kontroll, sier Slater, som ved en anledning har fått Enzo angrepet av ustyrlige løse hunder.

I Gravferdsetaten er de klar over problemet.

Det er dessverre ikke mye vi kan få gjort da hundeeiere fullstendig ignorerer våre vedtekter. Ved inngangene våre er det skilt som sier at hunder skal føres i bånd. Vi prøver også å tilsnakke hundeeiere som lar hunden løpe fritt, men som sagt blir dette ikke respektert, sier gravlundsjef Øystein Karlsen ved Grefsen kirkegård.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.