RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På valg: Lisbeth Somby står på valg til sametingsvalget.
På valg: Lisbeth Somby står på valg til sametingsvalget.

Etterlyser Oslo-samer

Lisbeth Somby er 2. kandidat til sametingsvalget for Norske Samers Riksforbund (NSR). Hun etterlyser alle samene i byen.

Oslo: -Oslo sies å være den største samekommunen i Norge. Allikevel er ikke samene synlig i hverdagens bybilde, ei heller høres mange samiske røster i Oslo- pressen. Bare 586 av hovedstadens innbyggere er registrert i Sametingets valgmanntall. Det ønsker jeg å gjøre noe med, sier Lisbeth Somby, bosatt i Kranveien i Bydel Østensjø.

Hun er opprinnelig fra Karasjok, men har bodd i Oslo i en årrekke, og jobber til daglig med samisk kultur i hovedstaden.

- Det er viktig for Sametingets legitimitet at folk melder seg inn i Sametingets valgmanntall. Jeg oppfordrer alle med samiske røtter til å gjøre det. Dersom du vil at din stemme skal bli hørt, dersom du vil påvirke den samiske politikken i Norge, ja da må du sende inn et registreringsskjema til Sametinget, sier Lisbeth Somby.

Hun opplyser at det er en enkel prosess å registrwere seg.

- For å kunne stemme ved årets sametingsvalg må du registrere deg i Sametingets valgmanntall innen 30. juni 2009. Det betyr at innmedlingsskjemaet senest må sendes Sametinget mandag 29, fortsetter hun.

Må avgi erklæring

Alle samer fra Norge som er over 18 år eller fyller 18 år i valgåret, har rett til å registrere seg i valgmanntallet. Man må da avgi erklæring om at man oppfatter seg selv som same, og enten ha samisk som hjemmespråk, eller ha forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk.

-Vi vet at veldig mange samer bor i Oslo. Derfor er det underlig at så få har meldt seg inn i Sametingets valgmanntall. Hvor er alle Oslo-samene, undrer Somby, som er mangeårig kulturarbeider i Oslo.

Hun tror at mange ikke husker eller tenker over at de faktisk må registrere seg for å kunne stemme ved Sametingsvalget. Men det kan også tenkes at bysamene opplever Sametinget som perifert, som noe som ikke angår dem og deres hverdag.

Savner samene

Lokalavisen Frogner treffer Lisbeth Somby på telefon mens hun er på ferie hjemme i Karasjok. Der bor det 3000 mennesker, 90 prosent av dem er samer.

Hun påpeker at det er helt feil at det er flere samer i Karasjok enn i Oslo.

- Ordfører Fabian Stang uttalte nylig at Oslo er det stedet i Norge som har flest samer. Det er helt sikkert riktig. Men de synes ikke. Det er synd. Jeg håper mange fler registrerer seg og engasjerer seg, sier hun.

Mange ønsker

- Jeg tror samer i Oslo kan få til mye mer. Når vi samles har vi det veldig hyggelig. Men mye gjenstår. Nå har vi et lite samisk hus i sentrum, med kontorer og møterom. Men jeg ønsker emg et bibliotek. Jeg ønsker meg en informasjonstjeneste, og jeg ønsker meg et språksenter, sier Lisbeth Somby.

Hun har ingen oversikt over hvor i Oslo det bor flest samer. Men det er helt sikkert mange også i vår del av byen..

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere