RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etterlyser svar om Sognsmia


Sognsmia, fotografert i september 2009. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup
Sognsmia, fotografert i september 2009. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup Foto: Foto: Karl Andreas Kjesltrup
Et av Sogn-områdets eldste hus får forfalle. Nå krever bystyrepolitiker Heidi Rømming (SV) fra Kringsjå svar på hva som skal skje med den kommunal eiendommen.

 

SOGN: I september i fjor pågrep politiet åtte rumenere i alderen 19 til 25 år, siktet for grovt heleri, i den kommunale hytta i skogholtet med adresse Sognsveien 82. Politiet fant tyvegods fra flere innbrudd begått i Oslo nord og vest.

Smie og bryggerhus

Fra Sogn kultur- og historielag får NAB opplyst at bygget, den såkalte Sognsmia nedenfor Solvang kolonihage, sannsynligvis er fra helt tilbake til tidlig 1800-tallet. Den har vært drengestue, bryggerhus og smie under Vestre Sogn gård. Byantikvaren har vedtatt å verne bygget, men de siste årene har både smia og uthuset ved siden av fått forfalle.

– Råtner på rot

Dette opprører bystyrerepresentant Heidi Rømming (SV) som var BU-leder i tidligere Bydel Sogn før bydelsreformen i 2003.

– Bydelsutvalget i Sogn engasjerte seg sterkt for å bevare smia og eiendommen slik at den kunne vurderes til ungdomshus, kulturhus eller barnehage; kort sagt allmennyttige formål, og at den ikke skulle bli en del av arealet som ble avsatt til boligbyggingen i Klaus Torgårds vei, sier Rømming, som nå har sendt skriftlig spørsmål til byrådet for å få avklart hva som er status for eiendommen, og hvilke vedlikeholdsansvar kommunen har for sine vernede eiendommer.

– Det er viktig både å stoppe forfallet av viktige kulturminner som dette, samtidig som en god forvaltning tilsier at hus og eiendommer er i bruk til beste for dagens innbyggere i Oslo, sier Rømming.

Dermed legger den tidligere BU-lederen seg på linje med partifellen og bystyrerepresentant Ivar Johansen, som i et leserinnlegg i NAB i februar beskyldte byrådet for vanskjøtsel av kommunale eiendommer, og at de lar blant annet Skar leir i Maridalen, Holmenveien 7, og Hausmanns gate 42 råtne på rot.

Ville bruke huset

Sogn kultur- og historielag er blant dem som har engasjert seg. I 2003/04 var de i dialog med kommunen om overtakelse av eiendommen, slik at den kunne komme lokalmiljøet til gode. Et av problemene med å bruke den skal ha vært at det ikke finnes innkjøring til eiendommen. Da tomta istedenfor ble overtatt av Omsorgsbygg noen år senere, strandet forhandlingene, ifølge historielagets Svein Kile.

– Da vi jobbet med dette den gangen ble det anslått at det ville koste 600.000 kroner å sette huset i stand. Etter enda flere år med forfall er nok prisen i dag det dobbelte. Det er et kjempefint initiativ fra Rømming som nå tar opp situasjonen for Sognsmia i bystyret. Dette viser at kommunen har tatt på seg for mye ansvar, og burde overlatt driften av eiendommer som denne til private, sier Kile.

Vurderer barnehage
 

I mai 2008 fikk NAB opplyst fra Omsorgsbygg at de jobbet med en mulighetsstudie for barnehage i Sognsveien 82, i sammenheng med "komposttomten" som ligger cirka 150 meter ovenfor Sogsmia. I dag opplyser Omsorgsbygg at de to eiendommene fortsatt vurderes til barnehageformål. En mulighetsstudie skal være utarbeidet og sendt til byrådet i februar i år.

NAB har kontaktet byrådene for byutvikling og næring, men ikke fått svar på våre henvendelser.

 


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere