Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etterspørselen etter boliger vil øke kraftig

BOLIG: Det er ikke mange som setter penger i nye boliger nå. Likevel vil det bli påkrevd å bygge masse nytt i årene framover, sier ekspertene.
BOLIG: Det er ikke mange som setter penger i nye boliger nå. Likevel vil det bli påkrevd å bygge masse nytt i årene framover, sier ekspertene.
Mange sliter nå med å få solgt boligen sin. Likevel vil behovet for nye boliger bare øke, mener ekspertene.

SENTRALISERING: Kraftig tilflytning til urbane områder vil tvinge fram en like kraftig byggeaktivitet, sier Erling Dokk Holm. (Foto: Harald Nordbakken)

Norge har et ekstremt behov for nye boliger, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Internasjonal finanskrise og usikre tider har medført at omsetningen av boliger i Norge har sunket kraftig. Tatt i betraktning den den lave etterspørselen, skulle all logikk tilsi at byggebransjen vil få særdeles lite å gjøre framover?

Det reelle boligbehovet er fortsatt stort, understreker Øye.

Så mange som 20.000 husholdninger i Norge har planer om boligkjøp som de har utsatt inntil prisene blir lavere eller fremtidsutsiktene lysere. Flaskehalsen nå er negative fremtidsutsikter kombinert med for høye nybyggpriser, forklarer Øye.

Byggekostnadene må ned, supplerer Erling Dokk Holm, forsker ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo.

I løpet av en toårsperiode, fra 2003 til 2005, økte gjennomsnittsprisen for å oppføre en bolig fra 19.000 til 28.000 kroner per kvadratmeter, med tomtekostnadene i tillegg. Siden har prisene fortsatt å øke, og dette kan tyde på at det minimum er 30 prosent for dyrt å bygge en bolig i dag, utdyper Dokk Holm.

Enkel matematikk

Sentralisering, befolkningstilvekst, og eldrebølge er hovedårsaker til at boligbehovet i Norge er nødt til å fortsette å øke.

Dagens 4,8 millioner nordmenn kan være blitt til 6 millioner i 2050, ifølge moderate prognoser fra Statistisk Sentralbyrå. Litt mer heftige SSB-prognoser sier at folketallet kan bli 6 millioner så tidlig som i 2030.

Man skal ikke være matteprofessor for å forstå hvilken sammenheng det er mellom befolkningstilvekst og boligbehov.

Når folketallet blir 6 millioner, vil det trolig være behov for 60.000 nye boliger i året. Med en moderat økning i folketallet, vil behovet de kommende årene være 30-40.000 nye boliger per år. I 2008 ble det igangsatt så lite som 25.000 nye boliger i Norge. I år kan tallet synke under 20.000, forteller Bjørn Erik Øye.

Boligpresset blir særlig sterkt rundt Oslofjorden, hvor folketallet kan stige fra 2 til 3 millioner i løpet av et par tiår, sier Erling Dokk Holm.

Også rundt mange andre byer, som Bergen, Trondheim og Bodø, vil kraftig urbanisering tvinge fram en like kraftig byggeaktivitet. Men det finnes også steder i Norge hvor folketallet vil synke eller holde seg stabilt.

Eldrebølge

Normalt bor det færre mennesker per boenhet i storbyen enn på bygda. Derfor gir sentralisering behov for både flere leiligheter og noe lavere gjennomsnittsareal.

Hvilke typer boliger som skal bygges framover, vil også preges av alderen på dem som skal bo der.

600.000 personer i Norge er over 67 år gamle. Om 15 år vil dette tallet være fordoblet, poengterer Erling Dokk Holm.

Mange av disse eldre vil være avhengig av heis og framkomst for rullestol. Svært mange av de som blir over 80 år, kan vente seg en alderdom preget av smerter og bevegelseshemninger. De bor gjerne i enebolig i dag, men vil snart trenge en bolig som er enklere å klare seg.

Bygging av livsløpsboliger har for så vidt vært et satsingsområde i flere tiår allerede. Både på dette feltet og ellers har kvaliteten variert kraftig på det som er bygget i Norge.

Den voldsomme økningen i klager fra boligkjøpere, er ifølge Dokk Holm et tegn på at aktiviteten i byggebransjen har vært på et altfor høyt gir.

Overprising og slurv

Håndverkerne har ikke en gang gjort jobben ferdig før de er i gang på neste byggeplass. De har vært så etterspurt at de har kunnet skru opp prisene kraftig, og det samme gjelder kostnadene til byggemateriell, sier Dokk Holm.

Kommunene har også skyld i denne utviklingen. De har ikke klart å sette riktige typer krav, de fleste av dem har ikke hatt noen helhetlig tomte- og arealpolitikk, men heller latt folk bygge litt hist og litt her, gjerne langt fra trafikknutepunktene.

Heller ikke boligkjøperne slipper unna når Erling Dokk Holm forklarer hva som skjedde:

Mange lot seg drive mest av en frykt for ikke å få være med på verdistigningen på boligmarkedet.

Vekk med overskuddslageret

Nå er det store spørsmålet selvsagt når boligbyggingen vil få fart på seg igjen. Bjørn Erik Øye regner med at det kan ta litt tid:

Først skal man kvitte seg med overskuddslageret. De siste årene har det vært mye spekulasjon, og mange har kjøpt boliger som de selv ikke har tenkt å bo i, påpeker han.

Christian Dreyer, som er leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, tror aktiviteten vil ta seg opp ganske raskt etter at den negative utviklingen i bruktbolig-omsetningen er snudd.

Jeg håper omsetningstrenden snur allerede til høsten. Deretter vil det raskt åpenbare seg et tilbudsunderskudd av boliger i Norge. Siden sommeren 2007 har det knapt vært igangsatt nye boligprosjekter her i landet, og dette vil merkes når både boligkjøpere og banker får ny tro på boligmarkedet.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!