RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Europa skal lære frivillighet av Nordre Aker


SECOND HAND: Bydelsdirektør Mona Taasen er innom Frivillighetssentralen Kjelsås-Grefsen, og sammen med frivillighetsleder Kjersti Vasli svinger de seg i kåper og vesker fra gjenbruksbutikken.
SECOND HAND: Bydelsdirektør Mona Taasen er innom Frivillighetssentralen Kjelsås-Grefsen, og sammen med frivillighetsleder Kjersti Vasli svinger de seg i kåper og vesker fra gjenbruksbutikken. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga
Frivillighetsleder Kjersti Vasli reiser til Brussel og EU, for å lære Europa om frivillighet. – Med skrekkblandet fryd! sier hun. - Jeg er stolt, sier bydelsdirektøren!

GREFSEN: Det bobler av aktivitet og god stemning i Frivillighetssentralen Grefsen-Kjelsås – både på kontoret og i gjenbruksbutikken. Og snart skal også resten av Europa få høre om hva som egentlig skjer både i og utenfor kjellerlokalene i Gladsvei på Grefsen.

I år er EU-året for ”aktiv aldring”, og etter innspill fra bydelsdirektøren i møte på Rådhuset, hvor også EU-representanter var tilstede, er nettopp Frivillighetssentralen Grefsen-Kjelsås plukket ut som ett av fire bidrag fra hele Europa (!), til Brusselkonferansen i slutten av februar.

Et eventyr

– Men jeg gleder meg jo mest da! Jeg har jo i sin tid studert i Irland, så det skal nok likevel gå greit å holde en presentasjon på engelsk. Og det blir jo å fortelle om et lite eventyr. Her i kjelleren på menighetssenteret startet det kun med ett rom for ni år siden, en skrivepult i hjørnet og med en leder - undertegnede - som visste lite eller ingenting om frivillighetssentraler fra før av. I dag er vi en hektisk organisasjon med 1,5 ansatt, 65 fantastiske frivillige fra 18 til 82 år, og tusenvis av herlige brukere.

– Et senter som fokuserer på solidaritet og respekt uavhengig av alder, selv om de fleste frivillige her er godt voksne. Og ved å bidra og hjelpe andre, hjelper man jo seg selv til å være aktiv og engasjert, sier den energiske frivillighetslederen.

Aktivitet er vakkert

Den daglige driften er delt i to; hjelpesentralen tilbyr blant annet snømåking, strøing, handling eller andre dagligdagse gjøremål. På “Møteplassen” kan man ta en kopp kaffe, kanskje shoppe litt, snekre litt, strikke klær til noen som trenger det, kanskje sy gardiner på oppdrag, eller kanskje delta i “Bok med lunsj

FRIVILLIG: GLEDER SEG HELE UKA! LES SAK HER

– Og alt handler om aktivitet – et vakkert ord som er viktig gjennom hele livet! Aktivitet bidrar til god livskvalitet så lenge som mulig. Jeg tror det skal bli moro å fortelle om dette i Brussel, sier Kjersti, som også tar med seg Tonje Eikvil til presentasjonen.

Stolt

Og bydelsdirektør Mona Taasen er stolt.

– Klart det, og hvilken flott markedsføring av bydel og Oslo – alt de gjør her, alt de lager og alt de bidrar med. Og en vinn vinn – ved at de frivillige bidrar og hjelper andre, holder de seg jo selv i aktivitet. Veldig fint hvis kreativiteten og energien herfra kan inspirere andre europeiske land til å starte opp lignende. Men klart ildsjeler som Kjersti har mye å si!, sier Taasen.

Frivillighetssentraler mottar 290.000 kroner årlig støtte fra Staten. Nordre Aker har to noe forskjellige sentraler – også en på Kringsjå. Grefsen-Kjelsås mottar årlig rundt 260.000 i støtte fra bydelen.

Bruktbutikkinntekter skal brukes til prosjekter som kommer brukere og frivillige til gode – for 2011 rundt 200.000 kroner.

Kongen har også besøkt frivillighetssentralen på Grefsen-Kjelsås - les her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere