*Nettavisen* Nyheter.

Europas første glutenfri bakeri

– Vi tror det er et stort behov for denne typen bakeri, og vi har fått god tilbakemelding så langt, forteller Unni Sjønnesen Eldholm og Tove Gjersrud. FOTO: Anita Bakk Henriksen

To engasjerte damer fant hverandre ved en tilfeldighet for knapt et år siden. Nå har de sammen åpnet Europas første glutenfrie bakeri i Kirkegata.

OSLO: – Det finnes så klart ulike cafèer som selger glutenfrie varer, men ofte blir disse skåret opp med samme kniv som vanlig brød, eller tatt med samme tang som alt annet, og da hjelper det lite, forteller Unni Sjønnesen Eldholm, i det hun setter rykende varm, hjemmelaget blomkålsuppe foran en småsulten lokaljournalist.

Lei av toast

Unni fikk selv diagnosen cøliaki for to år siden, og var ektremt skuffet over det dårlige utvalget av mat som finnes i butikkene.

– Glutenfrie brød som selges i dagligvarebutikkene smaker som gammel skosåle. Det blir tørt etter tre timer, så da blir det stort sett toastet brød, noe man blir temmelig lei av etterhvert, sier Unni.

Baker og buisnesspartner Tove Gjersrud forklarer at brødet som er i butikkene er ikke bare glutenfritt, det er også laktosefritt, nøttefritt med mer. Dette fordi det skal være et brød som alle kan spise, men som følgelig blir helt smaksfritt.

Gode tilbakemeldinger

Gjersrud er ikke cølikaier, men er allikevel medlem av Norsk Cøliakiforening. Det var gjennom en markedsundersøkelse som Tove sendte ut at de to fant hverandre.

– Jeg sendte en mail til Tove da jeg skjønte at hun ville starte en glutenfri produksjon, og resten er historie, sier Unni med et smil.

Bakeriet åpnet for knapt en uke siden, og reaksjonen har ikke latt vente på seg.

– Vi får kunder inn her som er helt over seg, og de kan ikke tro at alt som selges her er glutenfritt. Vi forklarer da at det er grobunnen i bedriften vår, ingen gluten kommer over vår terskel, sier Gjersrud.

Det har ligget hardt arbeid bak idèen, og de to grunderne har blant annet hatt lange dager med dugnad for å pusse opp lokalet i Kirkegata. I tillegg så lages all mat av Tove, noe som fører til at de har lavere kostnader uten leverandører og andre kostbare ledd i bildet.

Bakeriet selger blant annet brød, vafler, kaker, scones og for sesongen, ulike julekaker. De har også dagens lunsj og forskjellige supper, og alt lages med stor kjærlighet av Tove, noe som definitivt kjennes på smaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.