*Nettavisen* Nyheter.

Eva lar seg ikke lure så lett

Eva Oseth (foran), «Lars» i Sikkerhetsgruppen Nordstrand og styreleder i borettslaget John Baisgård gjør oppmerksom på falske bøssebærere.

Pensjonist Eva Oseth på Nordseter advarer folk mot å gå på limpinnen hvis de blir oppsøkt av «bøssebærere».

NORDSETER: Sist søndag midt på dagen ble Oseth oppsøkt av en mørkhudet og pågående mann som samlet inn penger til «gatebarn i Romania». Vedkommende lusket rundt i nabolaget på Nordseter Seniorboliger i Sigurd A. Danielsens vei.

Inngripen fra Nordstrand Sikkerhetsgruppe sørget for at mannen måtte skygge banen.

- Jeg synes det er viktig at folk blir advart mot dette, sier den oppvakte damen til Nordstrands Blad.

Fredelig sted

Til vanlig er Nordseter en fredfylt plett. Men på søndag ble flere av naboene i Nordseter Seniorboliger urolige. En mørkhudet mann lusket rundt med bøsse i nabolaget. Den tvilsomme personen ba om penger til «gatebarn i Romania». Også klær skulle samles inn til den angivelig «gode sak».

Eva Oseth ble advart av en nabo og kom derfor bøssebæreren litt i forkjøpet. Hun befant seg på verandaen i 2. etasje da mannen dukket opp. Eva ba ham fjerne seg fra stedet umiddelbart.

- Jeg spurte hva han gjorde her. Men da svarte han at «bestemmer ikke du». Han var veldig frekk og ubehagelig, forteller hun.

Ettersom mannen ikke hadde til hensikt å gi seg med sin høyst private innsamlingsaksjon, ringte Oseth til Nordstrand Sikkerhetsgruppe. De har vakthold i borettslaget.

- De kom raskt og fikk han vekk fra området, sier Eva.

Ifølge driftssjef «Lars» i sikkerhetsgruppen er dette med uærlige folk på dørene et velkjent fenomen.

- Det er ikke første gang vi hører om dette. Man tror jo gjerne det er en ekte innsamlingsaksjon. Da er det lett å bli lurt, sier han.

Hva skal man gjøre?

Vekterselskapet har ikke noe konkret råd om hva folk bør gjøre for å sikre seg mot denne svindelen.

- Det er vanskelig. Man bør be om legitimasjon, men de blir flinkere og flinkere til å lage bevis som ser ekte ut, sier «Lars», som ikke ønsker stå frem med etternavn.

For styreleder John Baisgård er ikke denne typen kjeltringstreker noe nytt. Han forteller om de utroligste ting som fallbys på dørene.

- Alt fra lampeskjermer og gardinstenger. De tror vel at vi eldre er lette å lure. Noen er jo veldig lettlurte. Dessverre er nok dette noe vi får mer og mer av i fremtiden, spår han.

- Vi ser helt klart en oppblomstring, bekrefter Sikkerhetsgruppens mann.

Ikke åpne døra

Nå er ikke Oseth av den mest lettlurte typen heller.

- Jeg er nokså skeptisk til alt som har med innsamling å gjøre. Ikke særlig begeistret for TV-aksjonen heller, må hun innrømme.

Oseth har tatt opp saken med styret. Anbefalingen generelt er å ikke åpne døren før du vet hvem som henvender seg.

- Ikke åpne døra. Ta heller en titt ut av kjøkkenvinduet slik at du ser hvem det er først, sier hun.

Verken hun eller Sikkerhetsgruppen har hørt noe om en pågående aksjon til inntekt for barn i Romania. Oseth er forundret over fremferden til utledningene som farter rundt med juks og fanteri. Adferden er alt annet enn ydmyk og høflig, forteller hun. Et tips kan være å stille vedkommende endel «kontrollspørsmål».

- Han ble veldig provosert da jeg stilte ham spørsmål. De opptrer nokså arrogant. Her må folk være oppmerksomme, advarer Oseth.

- I fjor var vi veldig plaget med roseselgere. De var også utrolig frekke, avrunder Oseth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.