RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har substanser som ligner på kvinnelige hormoner og motvirker graviditet ved å hindre eggløsning.
Har substanser som ligner på kvinnelige hormoner og motvirker graviditet ved å hindre eggløsning. Foto: Foto: Istockphoto.com

Få bedre livskvalitet med p-piller

Kvinner oppnår mange fordeler med å begrense den pillefrie perioden.

KVINNEGUIDEN.NO: Lege Mette Moen er i hvert fall sikker i sin sak.

Mindre smerter

Det er ikke bare prevensjonseffekten som gjør seg gjeldende ved bruk av p-piller.

Les også: Partyklar til årets festsesong

- Det gir mindre blødninger, mindre menssmerter, mindre PMS, regelmessighet og forutsigbarhet av blødninger, og man kan selv bestemme når man vil ha blødning. I så måte er p-pillen med på å høyne kvinners livskvalitet, forklarer Moen.

Om du klarer å knappe inn på den pillefrie perioden, vil du gjøre oppholdet med piller uten aktivt innhold kortere. Det utløser, ifølge legen, en bedre margin for å unngå graviditet. Tre ekstra dager øker sikkerheten.

- En pause på syv dager er vanlig i bruken av mange kombinasjonspiller, men dette gir ikke mulighet for slingringsmonn, og uønskede graviditeter kan oppstå fordi man glemmer en pille og kommer for sent i gang med nytt brett.

Blodpropp

P-piller stopper kroppens egen produksjon av hormoner og hindrer eggløsning, det er derfor man ikke blir gravid. P-pillene tilfører kroppen hormoner, bortsett fra i den perioden man tar piller uten aktivt innhold.

Grunnet lavt hormonnivå i den pillefrie perioden opplever noen kvinner østrogenmangelsymptomer, som for eksempel migrene og hetetokter.

Les også: Slik holder dere koken

Med alle prevensjonsmidler av kombinasjonstypen øker risikoen for blodpropp, og det er derfor viktig at kvinner med risikofaktorer, for eksempel blodpropp i familien, overvekt og røyking, vurderes nøye før valg av prevensjonsmiddel.

Vanlige bivirkninger av p-piller er kvalme, menstruasjonsforstyrrelser - spesielt i starten, endringer i humør og seksuallyst, vannansamling i kroppen, såre bryster, pigmentflekker i solen og hodepine.

Les også disse sakene på kvinneguiden.no

Les også: Finn den perfekte partykjolen

Les også: Slik takler huden din kuldegrader

Les også: Dette ødelegger sprettpuppene

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere