*Nettavisen* Nyheter.

Få klager på skjenkesteder på Løkka

FORNØYDE: Det kan synes som om beboere på Løkka er fornøyd med skjenkestedene i bydelen. Av rundt hundre skjenkesteder mottok Næringsetaten bare ti klager i fjor. Her fra Olaf Ryes plass. Foto: ARKIVFOTO

Næringsetaten mottok bare ti klager på skjenkesteder på Løkka i fjor. I februar skal rundt hundre skjenkebevillinger behandles på nytt.

GRÜNERLØKKA: – Det kan komme flere søknader innen møtet, og med dette opplegget blir for eksempel naboer til serveringssteder som er plaget av støy, dopsalg og utrygghet ikke hørt, sier Ragnar Leine (R), medlem av helse- og sosialkomiteen i Bydel Grünerløkka.

Få klager

Carl A. Giverholt, sekretær for komiteen, opplyser at det er forholdsvis få klager på skjenkestedene i bydelen, sett i forhold til at det er en sentrumsbydel.

Men han kan fortelle at utestedene Alexandria og Fru Hagen i Thorvald Meyersgate, samt Blå i Brenneriveien er blant de som har fått flest klager.

Det dreier seg om støy og røyking ute og er bydelsoverlegens ansvar.

Mens andre klager, som overskjenking, vandel, økonomi og skatt behandles av Næringsetaten.

Følger opp alle klager

Kommunikasjonsrådgiver Torild Roaas i Næringsetaten opplyser at de i løpet av 2011 har mottatt cirka ti tips eller klager på forskjellige salgs- og skjenkesteder på Grünerløkka. Dette dreier seg om alt fra støy, åpningstider, overskjenking og økonomiske forhold.

– Næringsetaten følger opp alle tips og klager som gjelder mulige brudd på alkoholloven. Andre tips blir videreformidlet til rette instans, for eksempel Brann- og redningsetaten, Mattilsynet eller bydelene, sier hun.

PETTER NOME: – Skjenkepolitikken i Oslo har gitt oss en utrivelig og farlig hovedstad

Strengere kontroll

Ragnar Leine mener at noe av problemet i Oslo er at det er alt for mange skjenkesteder i byen.

Sammenlignet med Stockholm ligger vi langt over antall innbyggere per skjenkested, men nå varsler byrådet en strengere kontroll og reaksjoner mot utestedene, etter en modell fra Stockholm.

Modellen innebærer et samarbeid mellom kommunen, politiet og Helsedirektoratet for å bekjempe overskjenking og andre uakseptable forhold.

– Innholdsløs frase

– Det går ikke bare å plukke litt fra det Stockholm har gjort for å få til mer seriøsitet. Det må lages en helhetlig plan som er spesielt tilrettelagt for Oslo. Men erfaringene fra Stockholm er absolutt interessante, mener Leine.

Han legger til at «lett å få og lett å miste» har vært en tom og innholdsløs frase fra byrådets side i mange år.

LES OGSÅ: Byrådet vil ta useriøse skjenkesteder

Mulig pressmiddel

Rødt er også opptatt av at de som skal ha skjenke- eller salgsbevilling må ha tilrettelagt for funksjonshemmede.

Et eksempel er Kiwi i Markveien, der det ikke er mulig for rullestolbrukere å handle.

– Et pressmiddel for større tilgjengelighet hadde vært å stille krav om dette i forbindelse med salgsbevilling for alkohol, sier Leine.

LES OGSÅ: «Nei til skjenkestopp klokka 02»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.