*Nettavisen* Nyheter.

Få liv i sentrene!

nn I en stor by er det lite som er tristere enn tomme og døde lokaler. I denne ukens Lokalavisen Groruddalen har vi fokus på de mange sentrene våre langs t-banelinjene. Gjennom prosjektet Heimstadlære har Ulrika Berner Staugaard og Siri Jæger Brudvik reist Groruddalen på langs og i bredden. Snart er de ute med boka «Tomme lokaler i sentre i Groruddalen». De har registrert, sett og fotografert sentrene. I ett innlegg i Aftenposten i janur i fjor skrev de blant annet dette: «Vi står i den innebygde gaten på Romsås senter, omgitt av nedtrukne rullegitre og stengte butikklokaler på rekke og rad. De tomme butikklokalene er et bilde på hvordan flere av de mindre nærsentrene i Groruddalen sliter med å fylle butikkloklene med kommersiell virksomhet. Det er ikke sannsynlig at de mindre nærsentrene vinner kampen om det kommersielle vareutvalget, men innehar de et potensial til å fylles med noe helt annet?».

nn Forfatterne mener det.

nn Boken innholder blant annet forslag til løsninger som kan gjøre sentrene levende og mer attraktive igjen. De pekes på at nærsentrene ligger langs t-banestasjonen. Noe de mener gjør at sentrene blir mer enn bare lokale. Rimeligere leie og nye innfalsvinkler er noe av det de mener kan stimulere til mer liv på sentrene. Det er ikke vanskelig å være enig med forfatterne. Tomme sentre er ikke bra for noen. Nærmiljøet blir dårligere og forfallet går fortere. Ingen bomiljøer blir bedre av forfall og fravær av mennesker.

Prosjektet som er satt i gang er spennende og interessant. Du har sikkert selv flere ganger lurt på hvorfor du blir møtt av halvdøde sentre flere steder i Groruddalen. Nå tas det tak i problematikken. Og enda bedre, ut av dette kommer forslag til nye løsninger, og nye bruksmåter for sentrene.

nn I samme slengen sier vi også hallo og velkommen til Oslo kommune og Groruddalsatsingen. For å nevne noen. Her ligger det mulig mange muligheter. Det står og faller på kreativiteten.

Lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.