RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Få norske kvinner hedres med sokkel

Statuen av skuespillerinnen Johanne Dybwad foran Nationaltheateret. Den er laget av Per Ung og ble avduket i 1962.
Statuen av skuespillerinnen Johanne Dybwad foran Nationaltheateret. Den er laget av Per Ung og ble avduket i 1962. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Under en femdel av Oslos minnesmerker er laget til minne om kvinner. «Kvinnemangelen» er også synlig i flere andre norske byer.

OSLO: Av Oslo kommunens 89 minnesmerker over historiske personer er bare 14 viet kvinner, viser Klassekampens gjennomgang. Den første registrerte kvinnestatuen i Oslo er av forfatter Camilla Collett fra 1911, skriver avisa.

– Vi er klar over at det er veldig mange flere menn på sokkel enn kvinner, men vi har ikke mulighet til å påvirke det i noen særlig grad, sier Lise Mjøs, avdelingsdirektør for kunst i Kulturetaten i Oslo kommune.

Les også: Tusenvis vil sove på toppen av Holmenkollen

Hun påpeker at det er andre måter å hedre personer på enn å reise skulpturer, men tror den skjeve kjønnsfordelingen blant minnesmerkene gjenspeiler samfunnet for øvrig.

– Historisk sett har ganske få kvinner hatt framskutte maktposisjoner i samfunns- og næringsliv, sier hun.

Siden 2011 har kunstprosjektet «Fast plass» kartlagt minnesmerker over kvinner i Norge. Oversikten viser at byer som Stavanger, Tromsø og Fredrikstad bare har ett minnesmerke hver viet en kvinne. Totalt står rundt 80 kvinner på sokkel på landsbasis, ifølge oversikten. Den er ikke komplett.

Les også: Dette er byens nye «hot spot»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere