Få vil feire at de blir norske

Over 1.200 nye nordmenn er invitert til seremonier å feire norsk statsborgerskap. Men interessen er liten.

Groruddalen: Bare én av ti nye borgere i Oslo og Akershus ønsker å feire statsborgerskapet, skriver Dagsavisen. Seremonien i Oslo avholdes i Oslo rådhus, med avlegging av troskapsløfte, kulturinnslag, taler, utdeling av gavebok og allsang av "Ja, vi elsker". Men interessen er lav.
Familien Abdulla på Romsås holdt på å kaste invitasjonen, men da familien fikk mer informasjon om hva det gikk ut på, valgte de likevel å takke ja. De mener departementet kunne vært flinkere til å informere om begivenheten.
Andre innvandrere fikk sjokk når vi fortalte dem om invitasjonen. De lurte på hvorfor ikke de var invitert, og spurte om vi var kongelige, ler Rasha Abdulla (20).

Troskapsløfte

Faren Abdulla Yousif Abdulla sier til Dagsavisen at familien føler seg norsk og derfor vil delta på seremonien. Han mener også troskapsløftet er en fin måte å markere at man vil respektere og følge norske lover og normer.
Der er lederen Akhenaton De Leon for Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering (OMOD) uenig. Han er positiv til en seremoni, men tror kravet om troskapsløfte kan være årsak til at så mange sier nei.
Det er litt smør på flesk at man skal sverge troskap til demokrati og menneskerettigheter, i tillegg til norsk lov. Alt dette henger jo sammen, sier han til Dagsavisen.

Fornøyd

Statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet synes uansett ikke påmeldingstallene er lave.
Vi må huske at det er første gangen vi gjennomfører noe slikt. I tillegg ble invitasjonene sendt ut sent, sier hun til Dagsavisen. Hun tror ifølge avisen at seremonien vil bidra til å styrke båndet mellom de nye borgerne og Norge og oppfordrer flest mulig av de inviterte til å takke ja.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.