RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hei, jeg heter Fabian, vil du ha iste? Ordføreren hjalp til med matutdeling til de mange som kom for å få med seg noen måltider hjem.
- Hei, jeg heter Fabian, vil du ha iste? Ordføreren hjalp til med matutdeling til de mange som kom for å få med seg noen måltider hjem.

Fabian: - Jeg har sett det vanskelige livet

Ordfører Fabian Stang besøkte Fattighuset på Grønland, og fikk være med på å dele ut mat til de aller fattigste i byen.

Med et tungt pressekorps virvlende rundt seg, ankom Fabian Stang Fattighuset for å snakke med frivillige og brukere, samt at han fikk dele ut mat til de i byen som ikke har råd til det mest grunnleggende i livet.

Fattighuset deler ut mat mandag, onsdag og fredag, og det er mellom 250 og 300 som får hjelp hver av disse dagene. Det var derfor naturlig at Fabian tok seg turen for å se og delta i arbeidet med utdeling av mat. Til tross for mange smil og mye latter, gikk det ikke lang tid før enkelte benyttet muligheten til å snakke med ordføreren om deres situasjon:

Jeg er bortskjemt, for folk er så hyggelige når jeg kommer hit. Det er hyggelig å komme hit og se frivillighet, sa Fabian til Østkantavisa, før en frivillig på huset skjøt inn:

- Stikk finger`n i jorda!

- Vi er fattige i dag! Noen må stikke finger`n i jorda nå!

- Noen av oss har sett det vanskelige livet, selv om vi ser suksessfulle ut... Jeg tror vi må bli flinkere til å hilse på hverandre og klemme hverandre, sa Fabian og minnet alle om at menneskelig varme og kontakt med hverandre er noe vi ikke må glemme.

Fabian er slettes ikke uenig i at det finnes fattige, men han sier til Østkantavisa at han leter etter bedre løsninger for å få de som har det vanskeligst i samfunnet, opp på et "verdig nivå". Og Fattighuset gir folk mat, slik at de i hvertfall skal slippe å måtte kjempe på tom mage. Men ordføreren har en klar mening om hva Fattighuset bør være - og ikke være:

- Må ikke bli avhengig

- Både ditt og mitt mål må være at de (mottakerne av mat: red.anm) har glede av dette en stund, men ikke være avhengig av det for alltid, sa Fabian til en frivillig som viste han en fryser full av mat.

Dette er Fabians første tur innom Fattighuset, og kontrastene til det velstående livet er sterke.

- Det er klart, man blir jo lei seg når man ser at den rikdommen vi har er så vanskelig å fordele, sier han på spørsmål om hva han føler når han møter menneskene på fattighuset.

Lille Daki møter Fabian

Kosovo-serberen Sasha, hans kone og deres lille sønn Daki, var i strålende godt humør da Fabian kom på besøk. De har selv fått hjelp på Fattighuset, men i dag hjelper de andre ved å dele ut mat.

- Det er fint å hjelpe folk, for da føler vi at hjertet blir større. Men vi håper jo at det blir unødvendig med et fattighus, sier pappaen til gutten som løper rundt med en myk ball.

En annen som hjelper til, og er bruker, er Johanne. Hun leste et dikt for Fabian, og til Østkantavisa forteller hun sin historie:

- Det er vanskelig å klare seg. Jeg klarer meg ikke, jeg klarer ikke å delta i det at "Norge går så det suser". Jeg blir så rasende av å høre Erna snakke om at hun ikke vil øke sosialsatsene for "da kan det hende at folk ikke vil jobbe", sier en oppgitt, men engasjert Johanne som snart skal dele ut mat.

- Jeg ble uføretrygdet på grunn av sykdom og bor i en kommunal leilighet hvor husleien bare øker. Nei, jeg hadde aldri trodd at jeg skulle havne i denne situasjonen, sier hun.

Johanne har gått på Fattighuset i ett år, men hun forteller at det i lang tid var vanskelig å fortelle andre mennesker at hun var fattig. Hun snek seg inn på Fattighuset og skjulte sin vanskelige hverdag. Men hun er tydelig en sterk, velformulert og varm person som snakker med alle og deler ut mat til den lange rekken med mennesker som venter på å få med seg noen måltider hjem.

- Visjonene mine er å leve et verdig liv. Jeg hjelper meg selv til dét, sier hun og smiler til dagens første mottaker mens Fabian står ved siden av og hjelper til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere