*Nettavisen* Nyheter.

Fabian Stang: – Vi må ikke la ressurspersoner som Eva gå til spille

Eva Skovli (23) er sterkt hørselshemmet praktikant hos ordføreren. Hun håper Jobbstafetten bidrar til at flere funksjonshemmede gjør det samme.

BISLETT/SENTRUM: – Jeg ble med i Jobbstafetten fordi jeg ville utfordre meg selv, forteller Eva Skovli (23) fra Bislett.

Hun har betydelig nedsatt hørsel, men har aldri latt det være til hinder. Med bachelor innen kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling (KIF) fra Markedshøyskolen ønsker hun å jobbe som businesskonsulent. Og da kommer erfaringene fra ordførerens kontor godt med.

– Gjennom Jobbstafetten er jeg nå i en måneds praksis hos Fabian Stang, forteller den politisk engasjerte jenta. Når vi møter henne følger hun ordføreren under Forskningstorget på Universitetsplassen.

Les også: Se Fabian Stang svinge seg til Morellsangen!

Ikke til hinder

Sammen med ti ande unge personer med nedsatt funksjonsevne får hun altså unik erfaring. Det er Inkluderende Arbeidsliv (IA)-rådet i Oslo og Akershus som star båk prosjektet. Hensikten er at både arbeidsgiverne og de unge selv ikke skal se på nedsatt funksjonsevne som et hinder.

– Jobbstafetten er et veldig godt tiltak. Funksjonshemmede er ofte lite synlige. Arbeidsgivere vet ikke mye om hva det vil innebære å ha en en døv person som ansatt, for eksempel. Dette prosjektet sprer kunnskap og bryter sperringer, sier Skovli.

Mange tør ikke

Hun opplever at praksistiden hos ordføreren har gjort tegnspråk mer synlig og normalt der. For henne har det også vært en ny erfaring.

– Jeg har lært hvordan jeg bruker tolk i møter og ellers i jobbsammenheng. Det er annerledes enn hvordan tolkene hjalp meg på skolen, sier hun.

23-åringen ser at noen døve syns at det blir for vanskelig å jobbe med hørende, slik hun gjør hos ordføreren. Hun syns det er synd at noen begrenser seg selv på den måten.

– Vær åpen og ta utfordringene, oppfordrer hun alle andre i liknende situasjoner til å gjøre.

Fabian Stang på valgdagen: – Det er klart det kribler

Ressurser

Skovli og Fabian Stang håper at Jobbstafetten bidrar til at flere arbeidsgivere ser hvilken resurs unge med nedsatt funksjonsevne er.

– Vi lever i en tid med store krav til vellykkethet og mange muligheter. Det er viktig at vi stopper opp en gang i mellom og ser hva vi kan gjøre for samfunnets beste. Vi må ikke la ressurspersoner som Eva gå til spille, mener Fabian Stang.

Han håper at arbeidsgivere i privat sektor også ser dette. Stang påpeker at det finnes gode ordninger som sørger for at det ikke er en økonomisk bakside ved å ansette personer med nedsatt funksjonsevne.

Han syns det har fungert veldig bra med Skovli som praktikant, og føler at begge har lært mye.

– Dessuten er Eva en kul jente, sier Stang.

LES OGSÅ:

Akutt frivilligmangel på Condio

Folket elsker Ekebergparken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.