RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fabian Stang betalte svart


Oslo-ordfører Fabian Stang innrømmer å ha brukt svart arbeidskraft på hytta.
Oslo-ordfører Fabian Stang innrømmer å ha brukt svart arbeidskraft på hytta. Foto: Foto: ANB/arkiv
Ordfører Fabian Stang (H) skrev verken kontrakt eller fikk kvittering da han fikk hytta hans ble beiset.

OSLO: Overfor Dagbladet innrømmer han at han i sommer brukte en håndverker som ikke er registrert som næringsdrivende, da han skulle beise hytta.

Ordføreren legger seg flat etter at avisen avslørte forholdet.

– Jeg lærte i går at han som hadde utført arbeidet for meg, ikke var selvstendig næringsdrivende. Dermed har jeg plikt til å trekke skatt før utbetaling og betale arbeidsgiveravgift. Det har jeg gjort i dag, sier Stang til NTB fredag.

Stang sier selv at han betalte 42.000 kroner for maletjenesten på den 108 kvadratmeter store hytta i Gausdal kommune i Oppland.

Les også: Politiet advarer mot useriøse steinleggere

– Ikke svart

Ordføreren mener imidlertid selv at det ikke dreier seg om svart arbeid, men at han ikke har utført sine plikter som arbeidsgiver.

– Jeg forutsatte at vedkommende som mottok pengene, ville oppgi det på sin selvangivelse, sier Stang.

– Du er selv jurist. Kan du forstå om folk syns det ser rart ut at du ikke skrev kontrakt for arbeidet, eller fikk kvittering?

– Nei, vet du hva. Dette var i utgangspunktet et lite oppdrag om å beise hytta. Han hadde beiset naboens hytte, og jeg fikk ham anbefalt. Jeg syns ikke det var naturlig å ha en kontrakt på det, men angrer på at jeg ikke sjekket at han var oppført i de relevante registrene, svarer Stang.

– Mange sitter i glasshus

Ordføreren beklaget fredag saken overfor sine følgere på det sosiale nettstedet Facebook. «Jeg har dummet meg ut», skrev han der.

Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke velgerne vil snu seg mot Oslo-ordføreren, som stiller til gjenvalg, på grunn av denne glippen. Han tror manglende arbeidsgiveravgift og dokumenter er nokså utbredt for håndverksarbeid i Norge. Mange som kaster stein i saken, vil kaste stein i glasshus, mener han.

– Man kan hevde at framtredende politikere bør gå fram med et godt eksempel, og det er riktig av Stang å legge seg flat. Men man skal ikke gjøre denne ripen i lakken veldig stor, sier Aarebrot til NTB.

Han sier mange oppfatter byråkratiet rundt håndverksarbeid som litt stivbeint, særlig for mindre oppdrag.

– Likevel er det jo slik at det er politikere som lager lovene, og folk har nok en oppfatning av at de som lager lovene bør følge dem, selv om Stang ikke er stortingspolitiker, mener Aarebrot.

Les også: Fabian Stang får kritikk for sjokoladehilsen

(ANB–NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere