*Nettavisen* Nyheter.

«Fadervår» består – men mye nytt i kirken

MYE NYTT: – Det er mye nytt i de store bøkene som nå skal være rettesnor for de kirkelige handlinger, sier prost Tore Kopperud. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

35 år har gått siden «bruksanvisningen» for kirkelige handlinger sist ble revidert. Nå bæres nye bøker inn i kirkene.

Klikk på bildet for å forstørre.

KIRKEMUSIKK: – Når vi nå skal sette sammen en gudstjeneste, vil vi ha et mye rikere grunnlag å plukke fra, sier prost Tore Kopperud.

SØNDRE AKER PROSTI: – Kirken er et gammelt hus, heter det jo, og mange synes nok det er lite forandring fra gang til gang de besøker den, sier prost Tore Kopperud i Søndre Aker.– Men i tiden fremover vil det skje mye.

Han har nylig hentet fire store mapper som inneholder grunnrisset for hvordan forskjellige handlinger i kirkene skal gjennomføres.

Alle vil kjenne seg igjen når de nå før og til jul går i kirken.

– Men i løpet av neste år skal hver enkelt menighet ta stilling til hvordan «kirketreet» skal være, sier prosten.

– Grunnordningen har vi bøker for, men hver enkelt kirke og menighet skal sette grener på treet.

Mye nytt

– Det er mye nytt som nå skal settes ut i praksis. Det var tidlig på 2000-tallet Ungdommens kirkemøte ga uttrykk for at de ønsket større variasjoner. Og dette er nå fulgt opp.

– Vil vi kjenne oss igjen i det nye?

– Ja, for den nye ordningen er en kombinasjon av nyskapning og videreføring.

Største forskjell blir nok at det blir mer selvstendighet på det lokale plan. Mange flere skal være delaktig i gudstjenestene.

– Dette betyr at vi er avhengig av flere frivillige.

Og ikke minst vil kirkemusikerne få en langt større bok å plukke fra.

– Her blir det alt fra det mange vel kjenner som salmemusikk til folkemusikkpreg, konsert og til rap. Med andre ord en større bredde og sjangerutvidelse. Om et par år vil den nye salmeboken være på plass.

Prøvekirker

Tre kirker av de tolv i Søndre Aker prosti har vært prøvekirker på den nye ordningen. - Bekkelaget, Oppsal og Ljan.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger både på godt og vondt, og nå i et års tid fremover skal alle menigheter få prøve seg frem. Jeg er temmelig sikker på at dette vil bli bra, og ikke minst vil vi få oppleve en større variasjon.

Fadervår

– Igjen har den store bønnen fått en ny oversettelose.

– Ja, ordlyden i Fadervår har blitt noe endret, eller kanskje riktigere - oppdatert. Men alle skal kjenne seg igjen i den. Og vi står fritt til hvilke formuleringer vi vil bruke til de forskjellige anledningene. Grunntanken er at vi skal forstå budskapet - nemlig at det er en som står over alt og alle.

– Det er rettesnoren for alt i kirken, sier prost Tore Kopperud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.