Færre døde på Utøya

Tragedien på Utøya er stor, men politiet opplyste mandag at antallet døde er noe mindre enn tidligere fastslått.

Tragedien på Utøya er stor, men politiet opplyste mandag at antallet døde er noe mindre enn tidligere fastslått. Foto: FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

Politiet nedjusterte i ettermiddag antall døde fra Utøya-skytingen til 68.

OSLO: Politiet opplyste i formiddag at det var forventet at dødstallene fra Utøya ville bli nedjustert. På en pressekonferanse klokken 17 kom den positive meldingen.

Det er nå bekreftet 68 døde på Utøya. Tidligere var tallet 86, med ytterligere syv drepte etter bomben i Oslo.

– Totaltallet kan øke, fordi det fortsatt pågår søk i området, opplyste politiet mandag ettermiddag.

Kaotisk og vanskelig

Politiet forklarer den feilaktige opplysningen med den svært kaotiske situasjonen da politi og redningsmannskaper var på Utøya fredag kveld og natt til lørdag.

– Det var nødvendig å komme ut med en slik opplysning på det tidspunktet, fordi det inntil da var opplysninger om ti drepte. Vi sto overfor en situasjon der det var et betydelig høyere antall, forklarer politiet.

Samtidig er antall døde etter bomben i Oslo sentrum oppjustert til åtte. Dermed er 76 personer meldt døde etter fredagens grusomme hendelser.

Fortsatt sperret av

På pressekonferansen opplyste politiet også at det vil bli en permanent sperring rundt det indre åstedet i én til to uker framover. Området innenfor de ytre sperringene vil åpnes for publikum.

Det vil fremdeles være styrker fra politiet og Forsvaret synlig i gatene. I tillegg vil politiet ivareta sikkerheten med tiltak som ikke vil være synlige for publikum.

Politiet roste også publikum for å ha vist respekt for sperringene så langt. Dette til tross for at det i kommunens krisemøte mandag kom fram at ikke alle gjør dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.