Færre i fotoboksfella

FÆRRE TATT: Færre ble i fjor knepet i fotoboksene sammenliknet med året før og samtidig gikk foreleggstørrelsen ned.

FÆRRE TATT: Færre ble i fjor knepet i fotoboksene sammenliknet med året før og samtidig gikk foreleggstørrelsen ned.

For første gang i historien har antallet fartssyndere tatt i fotoboks gått ned. Og de som blir tatt legger igjen mindre i statskassa enn før, viser tall fra Statens innkrevningssentral.

Vi tok cirka 260.000 ATK-bilder for politiet i 2006, og lå tidligere i år an til samme antall. Men de endelige årstallene kan jeg ikke uttale meg om fordi de ikke er analysert ennå, sier Per Engeset, leder for det landsdekkende ATK-senteret til Statens vegvesen på Kjeller utenfor Oslo. Av ulike grunner slipper rundt 100.000 knipe fartssyndere unna. Gjennom de fem siste årene har en stadig større andel av de samlede inntektene fra trafikkforseelser kommet fra fotoboksene. Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at 70.290 trafikanter i 2003 lot seg fotografere på en slik måte det avstedkom forelegg. Siden dengang har både antallet fotobokser og de totale inntektene fra boksene steget til det tredobbelte.

Flere bokser

Vegvesenet har planer om å utplassere ytterligere 50 fotobokser innen utgangen av 2009.
Vi har, sammen med politiet, gått inn for å utplassere totalt 400 bokser, opplyser Finn Harald Amundsen, leder for trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen.
Vegvesenet vil også ha såkalt streknings-AKT hvor gjennomsnittsfarten måles over en definert strekning mellom to fotobokser.
Det er viktig å få lav fart over en strekning og ikke bare på ett punkt, sier Amundsen. Saken har ligget til politisk behandling siden veivesenet testet ut streknings-ATK på E6 i Øyer for et par år siden, men Politidirektoratet uttrykte ingen begeistring, noe de formidlet i brev til Statens vegvesen 15. september i 2006:
"Politidirektoratet (POD) er av den oppfatning at man ikke kan anbefale iverksettelse av strekningsbasert ATK (SATK) som metode for fartsmåling i Norge og vi er skeptisk til om bruk av SATK vil være et hensiktsmessig og sikkert trafikksikkerhetstiltak."

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.