Fakta om floraen

Fire nye opplysningsskilt er satt opp ved Holmendammen. Målet er å gjøre store og små oppmerksomme på den spennende floraen.

Holmendammen: Fire fargerike opplysningsskilt pryder området rundt Holmendammen. De er et resultat av et samarbeid mellom biolog og universitetsbibliotikar ved Universitetet i Oslo, Kirsten Borse Haraldsen, og Peik Ellingsen og Randi Mossige Baumgartner fra Ris Vel.
- Det var Kirsten som kom med det gode utkastet og ideen, jeg tok tak i den, og Peik gjorde det hele mulig, forteller Mossige Baumgartner fra Ris Vel.

For store og små

Torsdag kveld var vellet og Kirsten Borse Haraldsen med familie samlet på Blomsterknatten ved Holmendammen for å skåle i champagne og sette opp de nye, flotte skiltene.
- Mamma har vært veldig flink. Det er spennende med biologi, men jeg er mer opptatt av gamle ruiner og bygninger og sånt, sier sønnen, August (9) stolt.
Han går i fjerde klasse på Slemdal skole, og skal på utflukt med klassen til Holmendammen neste uke.
- Da skal jeg vise dem hva mamma har laget.
- Jeg håper skiltene kan være til glede for både store og små, sier Borse Haraldsen.

- Sjeldne sorter

Borse Haraldsen kan fortelle om mange spennende blomstersorter ved Holmendammen.
- Det finnes flere sjeldne typer her, forteller hun, og nevner blant annet Aksveronika, Engtjæreblom, Flekkmure, Nyperoser, Knavel, Gulmaure og Nakkebær.
- Flere av disse sortene kom etter istiden. De krever kalk og varme, og mange av sortene finner man ikke nord for Hamar.
- Hva er din personlige favoritt?

- Knollmjødurt! Den er en del av rosefamilien og er i full blomst fra Sankthans og utover. Ellers er jeg veldig glad i Aksveronika. Dessverre har jeg tidligere opplevd at den har vært borte i tre år, fordi damene i området plukker den. - Noen sorter bør man la stå, oppfordrer den blomsterinteresserte biologen, og legger til:
- Man glemmer ofte insekter og blomster og legger heller parkene til rette for oss mennesker. Alle inngrep i naturen har dramatiske konsekvenser for dyr, insekter, planter og blomster. Vi må passe på rumpetrollene og blomstene her ved Holmendammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.