RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fakta

n Diabetes blant minoriteter 18 prosent av kvinnene har sykdommen, 15 prosent blant menn. Forekomsten blant norske kvinner er til sammenligning 4 prosent. 2 prosent blant menn.
n Astma blant barn og unge 12-15 prosent av barna under 14 år har astma. Disse er i familier med lav inntekt og lav utdanning. Til sammenligning er forekomsten 4-6 prosent hos barn av foreldre med høy utdanning.
n Psykiske problemer 24-27 prosent av minoritetsungdom opp til 18 år har psykiske plager. Dette går på angst og depresjon.
n Dødelighet Menn i alderen 45-59 år med lav utdanning har fem ganger så høy dødelighet som folk med høy utdanning. I lavinntektsgrupper er levealderen 70 år mens høytlønte lever til de er 80 år. Uføre og arbeidsledige lever i snitt til de er 64 år.
n Tannhelse Minoritetsbarn har 4-5 ganger dårligere tannhelse enn etnisk norske barn.

Tallene er målt i østlige og vestlige bydeler, Groruddalen inkludert, og utarbeidet av Statistisk sentralbyrå og Folkehelseinstituttet. Rapporten handler om sosial ulikhet i helse, og danner grunnlag for en stortingsmelding som helse- og sosialkomiteen legger frem denne uka. Jan Bøhler (Ap) er saksordfører for komiteen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere