*Nettavisen* Nyheter.

Fanny (23) var online hele dagen

HJELP: Fanny Herlofson Finne (23) får hjelp av mer enn 2000 år gammel kinesisk medisin til å finne den "indre roen". FOTO: Kristin Tufte Haga

Fanny (23) var blant annet avhengig av å oppdatere seg på 15 – 20 blogger daglig. – Da jeg ikke fikk sove om natten, skjønte jeg jo etter hvert at noe måtte gjøres, forteller hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

ONLINE: Fanny var online hele dagen, men nå tar hun pauser. FOTO: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

SKATTER: Fysioterapeut, akupunktør og forfatter Anne Christine Hågensen (til venstre) lærer bort mer om "De tre skatter" til Fanny. FOTO: Kristin Tufte Haga

OSLO/KORSVOLL: Det er rolig i huset til fysioterapeut, akupunktør og forfatter Anne Christine Hågensen (Heggeli helhetsmedisin), på Korsvoll. Ingen «varsling» på smarttelefoner, ingen oppslåtte PC’er eller TV’er som står på.

Fanny Herlofson Finne har kommet innom en tur. Den unge markedsføringsstudenten fra Oslo har en historie å fortelle. En historie som kanskje mange andre unge kjenner seg godt igjen i.

Det er ingen «traumatiske spesielle hendelser» i Fannys historie. Bare historien til en helt vanlig, flink og intelligent ung jente.

Men også om en jente som var «online» hele dagen, på blant annet facebook, instagram, og daglig oppdatert på 15 - 20 blogger.

– Det begynte i det små med at jeg ikke sovnet om kvelden. Det var ikke noe spesielt som hadde skjedd. Tankene bare fløy i alle retninger. Etter hvert ble det bare verre - noen netter sov jeg rett og slett ingenting. Til slutt ble det så ille at jeg faktisk gruet meg til å gå å legge meg, forteller Fanny.

Fikk sovepiller

Etter hvert begynte mangel på nattesøvn å styre hverdagen til Fanny. Blant annet begynte hun bevisst å ikke planlegge noe før utpå dagen – hun ante jo ikke om hun kom til å få sove natten før i det hele tatt.

– Jeg oppsøkte jo lege. Da fikk jeg en resept på sovepiller, og med oppfordring om å ikke «tenke så mye». Pillene hjalp jo det, men med en gang resepten var brukt opp ble det dårlig med nattesøvn igjen, forteller Fanny.

Men så, etter tips fra moren, kom Fanny i kontakt med Anne Christine Hågensen, og som nylig ga ut boken «De tre skatter» – En vei til styrke, balanse og vitalitet .

Skatter i harmoni

Og nå er den unge jenta godt i gang med å følge Anne Christines veiledning, blant annet med akupressur og pusteøvelser for å styrke den indre roen og bli bedre kjent med seg selv. I tillegg får hun akupunkturbehandling som en ytterligere hjelp på veien mot bedre søvn.

– Kinesisk medisin forteller at du er ved god helse hvis dine tre skatter - Jing, Qi og Shen - er i harmoni. Skattene er de fysiske og psykiske energiene i mennesket, og beskrives godt gjennom et «tre», forteller Hågensen.

Jing er røttene på treet og representerer fundamentet og basisenergien i kroppen, deriblant genene. For å ivareta denne energien på en best mulig måte, gjelder det å leve i overenstemmelse med den du er og den du er ment for å være.

Qi er stammen på treet og et bilde på den energien du gir deg selv, dvs. det daglige påfyllet som du henter fra mat og luft.

Shen er bladverket, og symboliserer din mentale, emosjonelle og åndelige energi. En harmonisk Shen er avhengig av at du steller pent med din Jing og din Qi.

– Klarer man å ta vare på, styrke og balansere disse «hellige skatter», vil du kunne forebygge sykdom og degenerasjon av kroppen, ifølge Hågensen, som er bekymret for dagens unge – omringet som de er av ytre stimuli som blant annet sosiale medier.

– Hvordan klarer de å finne seg selv? Massiv input av stimuli får hjernen til å jobbe på høygir, og gir for mye energi i øvre del av kroppen i forhold til i nedre – for mye uro i forhold til ro. Ubalanse, med andre ord, sier Hågensen.

Slettet blogger

Og Fanny var «på».

– Jeg har vært en person som typisk kunne jobbe med studiene, se på TV, samtidig som jeg var «på» - både på instagram, facebook - hele dagen. Og i tillegg har jeg vært avhengig av å oppdatere meg på 15 – 20 faste blogger daglig. Ikke bare tar dette mye tid, men det blir dyrt i tillegg, for det blir jo til at man kjøper ting bloggerne anbefaler. Noe som igjen gir mye dårlig samvittighet, sier Fanny.

– Nå har jeg slettet alle bloggene! Egentlig var det ganske deilig å gjøre det, ler hun.

– Boken til Anne Christine har gitt meg flere a-ha-opplevelser – sammenhengen mellom kropp og sjel har jeg aldri før tenkt på! Jeg tar nå blant annet «pustepauser» i løpet av dagen, for å roe ned og fokusere bare på Fanny, forteller den unge jenta, som også innrømmer at det kan være vanskelig å skru av omverden, selv i små perioder.

– Men jeg tenker at det er en treningssak det også – som alt annet. Det går faktisk litt bedre for hver gang. Nattesøvnen er også bedre, smiler hun.

– Egentlig hadde jeg aldri trodd at jeg skulle fortelle andre om dette i det hele tatt. Men hvis jeg kanskje kan hjelpe andre, som sliter med det samme som jeg gjorde, ja da er det verdt det, avslutter Fanny.

Torsdag 18. april kl 20.00 på Trikkehallen på Kjelsås, vil Anne Christine Hågensen presentere boka «De tre skatter».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.