*Nettavisen* Nyheter.

Fant bosetting under Berg gård

Marie Ødegaard og Morten Kirkeby har blant annet funnet disse kokegropene i bakken ved berg gård.

Det er funnet spor etter hus og ild-steder i grunnen under Berg gård. Tidligere utbygging kan ha ødelagt gravhauger, mener arkeolog.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marie Ødegaard ved steinrøysa som ved første øyekast så ut som en gravhaug. Det viste seg å være feil.

BERG GÅRD: Den siste måneden har arkeolog Marie Ødegaard jobbet seg gjennom flere meter med jordlag rundt hovedbygget på Berg gård (der helsestasjonene lå tidligere).

Tidligere er det funnet fire gravhauger og en gravrøys i Bergskogen, like ved gården, og funn har også blitt gjort på eiendommer i nærheten og på Ullevål. Det var derfor ikke overraskende at undersøkelsene på gårdsområdet ga resultater.

Fant 'gamle' Berg gård?

Ødegaard og kollega Morten Kirkeby har funnet to kokegroper på vestsiden av bygget. Gropene, bygget opp med steiner rundt, og mørk masse i midten med rester etter kull, vitner om at dette har vært ildsteder der mennesker en gang i tiden har tilberedt mat.

- Kokegroper ble brukt fra steinalderen og helt frem til middelalderen. Jeg vil anta disse er fra jern- eller middelalderen, sier Ødegaard, som har tatt prøver av funnene som skal analyseres slik at mer nøyaktig alder kan fastslås.

- I tillegg har vi funnet to stolpehull. Dette er steinanretninger som man satte bærestokker oppå. En byggeteknikk som man sluttet å bruke i eldre jernalder. I vikingtiden ble det mer vanlig å lafte husene, så funnet er nok eldre enn vikingtiden, forklarer Ødegaard. Hun mener det vitner om at det har stått minst ett hus på området.

- Kanskje har en "gammel Berg gård" ligget her i tidligere tider, undrer hun.

Nok en gravhaug?

På nedsiden av hovedbygget fant arkeologene en bred steinrøys som de først trodde var nok en gravhaug.

- Men det viste seg å ikke stemme. Det er en anretning av stein som ikke er naturlig, og det er ikke godt å si hva det kan ha vært, sier Ødegaard.

På oversiden av hovedbygget har det vist seg at grunnen er ødelagt av tidligere byggearbeider og kabelgraving. Før var det ikke vanlig å foreta arkeologiske undersøkelser før man oppførte nye bygg. Ødegaard ser derfor ikke bort fra at gjenstander av interesse, eller til og med en gravhaug, kan ha blitt ødelagt da disse byggene ble oppført.

Utgravingen er bestilt av Byantikvaren som en del av prosjekteringen av en planlagt ny barnehage på Berg gård. Funnene vil bli registrert i Riksantikvarens Askeladden-database.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.