*Nettavisen* Nyheter.

Fant førerkort i Akerselva

Denne har kanskje vært pen en gang. Nå er den til hinder for fiskens gyting. Foto: Ivar Brynildsen

Fisken i Akerselva skal reddes. Da må søppel, sykler, markiser, flipperspill vekk fra elvebunnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finn Paulsen med ekte elveperler, trolig i plast. Foto: Ivar Brynildsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Finn Paulsen og Frode Stigvold blir nesten aldri overrasket over hva de finner på Akerselvas bunn. Sykler er dagligdags. Foto: Ivar Brynildsen

AKERSELVA: Vann- og avløpsetaten er enige med Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) om å sette inn et skikkelig støt mot forurensningen av elva. Søppel ødelegger gyteplassene for fisken.

Torsdag 12. mai var etaten ute med folk og kjøretøy på jakt etter alt mulig skrammel i elva.

De dro ikke tomhendte fra elvebredden.

LES OGSÅ: - Akerselva er død

Perler og markiser

Finn Paulsen er vant til å finne mye rart på sine fisketurer etter søppel. Denne gangen fant han en fin gul sykkel, en handlevogn, en diger markise og noen nydelige perler – vakre, men i plast.

– Folk kaster det utroligste i vannet. Vi har funnet alt fra flipperspill til pengeskap på bunnen. Dessverre ser vi stadig oftere at gjenstandene er et resultat av hærverk og vandalisme. Noen synes det er moro å bryte løs søppelkasser og velte dem i elva, sier Paulsen.

Han får støtte av konstituert direktør Per Kristiansen.

– Det var noen år vi så en nedgang i mengden søppel og skrot i Akerselva. Nå blir det stadig mer. Derfor denne aksjonen. Vi vil intensivere arbeidet, og skal ut hver fjortende dag fremover for å holde bunnen ren, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Elendig fiske i Akerselva også før klorutslippet

Vurderer dugnad

For noen år siden hadde OFA hvert år med seg mange titalls frivillige som mot en godtgjørelse deltok i oppryddingen langs elva.

– Speidere, korps og idrettslag var med. Det skapte eierskap til elva, og bidro til gode holdninger. Kanskje skal vi gjøre noe lignende neste år, sier Kristiansen.

Men han har motforestillinger til sitt eget forslag. Det ligger mye sprøytespisser langs elva, arbeidet er ikke uten risiko.

Fant førerkort

Et førerkort var blant gjenstandene som ble funnet på aksjonens første dag. Eieren kan se fram til å få det i posten.

Ellers er det umulig å vite hvem som har kastet hva i elva.

– Det er umulig for oss å føre kontroll med elvebreddene for å forhindre dumping av avfall og tyvegods. Vi kan bare appellere til folk om å vise hensyn, bruke hodet, og gjerne rapportere til oss. Vi får mange henvendelser fra publikum om ting de ser i vannet, forteller Per Kristiansen, som lover renere elv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.