RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant forlatt spedbarn, startet barnehjem i Tanzania


GLADE BARN: Barna i Moyo Mmoja-hjemmene vokser opp i en søskenflokk og utvikler seg til glade barn med muligheter for en god fremtid. De vil alltid ha et hjem å komme tilbake til. Alle foto: Privat
GLADE BARN: Barna i Moyo Mmoja-hjemmene vokser opp i en søskenflokk og utvikler seg til glade barn med muligheter for en god fremtid. De vil alltid ha et hjem å komme tilbake til. Alle foto: Privat
Det å finne et nyfødt barn på stranden i Tanzania, ble starten på et nytt liv for nordstrandsjenta Kristin Adeler.

NORDSTRAND/TANZANIA: Da Kristin Adeler fra Nordstrand fant et nyfødt barn nedgravd på en strand i Dar-es-Salaam på midten av 90-tallet, forsto hun at barn som denne lille gutten hadde få muligheter til å vokse opp og få et godt liv. De aller fleste barnehjem i Tanzania er overfylte, har få ansatte og lite ressurser. Barna får mat og en seng, og det er det.

LES OGSÅ: Drømmer om et sneglefritt Malmøya

Et ordentlig hjem

Kristins ønske var å skape et alternativ til dette, et sted der barn kan vokse opp i en tilnærmet normal familie med en «mor» som er der døgnet rundt, «søsken», et vanlig nabolag og muligheten til å bli det man vil når man vokser opp.

Dette ble starten på den norske organisasjonen TaNo Trust og søsterorganisasjonen Moyo Mmoja i Tanzania som Kristin Adeler startet sammen med andre engasjerte unge mennesker.

Ved hjelp av egne og innsamlete midler er nå tre slike hushold som Kristin drømte om spredt rundt i Bagamoyo, Tanzania.

De tre hjemmene huser til sammen 18 barn i alderen 2-15 år. I hvert hus er det en mor som sammen med en hushjelp og ledelsen i Moyo Mmoja har tatt til seg foreldreløse barn. Disse vokser opp i en søskenflokk, og utvikler seg til glade og flotte barn som har fått både en familie og en fremtid.

Kristin Adeler, Frode Farestveit, Olav Holten og Susanne Brovold Hvidsten har fortsatt tett oppfølging av hjemmene, snart 14 år etter oppstarten.
De har fulgt barna fra de var bittesmå til noen av dem nå er i ferd med å starte Secondary School og etter hvert skape sitt eget liv. Men hjemmet vil alltid være deres hjem, de vil alltid ha en mor der som de kan komme hjem til når de måtte ønske det.

LES OGSÅ: "Norges mest intelligente hus"

Mange vil støtte

Takket være støtte fra enkeltpersoner og organisasjoner har det som startet som et lite barnehjem i 1999 nå blitt et stort prosjekt.

TaNo og Moyo Mmoja driver i tillegg et prosjekt for å hjelpe fattige og foreldreløse barn som bor hos vanskeligstilte slektninger som ikke har muligheten til å ta godt vare på barna. Disse familiene tilbys opplæring i hvordan de kan starte en inntektsbringende aktivitet og følges tett opp.

I tillegg driver de organisasjonene et skole- og opplæringssenter for unge, vanskeligstilte mødre og unge jenter.

Lions Club Bekkelaget støttet barnehjemsprosjektet til Kristin Adeler i oppstartsfasen i år 2000 med 35.000 kroner. Nå har de støttet barnehjemmet med ytterligere 25.000 kroner.

Pengene skal brukes til utbedring av barnehjemmets bygninger som trenger nødvendige reparasjoner og vedlikehold etter mange års bruk.

Les mer om organisasjonen på www.tano.no

LES OGSÅ:

Lei av "gamlingene" i teaterbransjen

Nå kan du smile, lillebror!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere