RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SELSOMT SYN: Denne selen fikk en ublid skjebne på Ulvøya, etter at den viklet seg inn i blå nylontråd.
SELSOMT SYN: Denne selen fikk en ublid skjebne på Ulvøya, etter at den viklet seg inn i blå nylontråd. Foto: FOTO: HARALD E. BUE

Fant hodeløs sel

Fredag fant Harald E. Bue en død sel ved Ulvøya.

ULVØYA: – Selen har fått viklet en blå nylontråd rundt halsen, det er nok det den har omkommet av, sier Harald E. Bue.Han bor på Ulvøya, og oppdaget selen da han nylig var på båttur. Selen lå på land på nordsiden av Ulvøya, mot Paddehavet.

LES OGSÅ: Her fisker han i drikkevannet ditt

Måkemåltid

– Da jeg kjørte under brua så jeg måker som hakket på en bylt, så jeg kjørte inn til land. Den var en knapp meter lang, og selens hode var allerede renspist av måker, forteller han.

– Om det er en av de tallrike fiskerne ved brua som har kastet tråden i sjøen, eller om det er arbeiderne som holder på der, kan jeg bare spekulere på. Det kan selvfølgelig også være båtfolk eller hvem som helst. Sånn kan det i alle fall gå når man bruker sjøen som søppelkasse, sier Bue.

– Søren heller at folk kaster ting i sjøen som går utover dyrelivet, sier han oppgitt.

Sjeldent syn

Sel skal være et sjelden syn på Ulvøya.

– Jeg vet jo at det fins sel i fjorden, men har aldri sett det så langt inn mot øyene. Såvidt jeg vet, pleier de å ligge ute ved Storeflu i Bunnefjorden, sier Bue.

Steinkobbe

Selen som lever i Oslofjorden heter steinkobbe. Den blir 100-120 kilo tung, 30-40 år gammel, og hunnene føder én unge i året. Ungene blir gjerne født i midten av juni, fram til begynnelsen av juli.

De fleste steinkobbene holder seg i ytre Oslofjord, men av og til kan noen forville seg innover mot den indre delen av fjorden.

Senest i august i år ble det observert en sel på Bygdøy, som politiet rapporte om i sin twitter-logg, og i august 2010 oppdaget to gutter en selunge på Ormøya.

Da uttalte Morten Bronndal, avdelingsleder ved dyreavdelingen ved IMBV ved Universitetet i Oslo, at denne type observasjoner kommer hvert år.

Han uttalte at selbestanden er økende, og at det på Hvaler er en stor stamme med 300-400 seler.

Bronndal har ikke vært tilgjengelig for kommentar til denne saken.

LES OGSÅ:

Ulven tilbake i Østmarka

Katten Lucy falt fire etasjer

Fant selunge på Ormøya

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere