RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant Maries grav i Madagaskar


SPESIELT ØYEBLIKK: Tore Pinderud legger her ned blomster og et norsk flagg på graven til sin farfars kusine, Marie Pinderud, i Antsirabe i Madagaskar. Han er den første i nordstrandfamilien som har besøkt graven til misjonæren som døde her i 1963.
SPESIELT ØYEBLIKK: Tore Pinderud legger her ned blomster og et norsk flagg på graven til sin farfars kusine, Marie Pinderud, i Antsirabe i Madagaskar. Han er den første i nordstrandfamilien som har besøkt graven til misjonæren som døde her i 1963. Foto: Foto: Sølve Stang
Kjøpmann Tore Pinderud vant nylig en reise til Madagaskar med Kiwi. På turen fant han graven til farfarens kusine som døde der i 1963.

NORDSTRAND: Pinderud har drevet Kiwi-butikken i Nordstrandveien siden 1988. Da han fikk vite at han skulle få være med på turen til Androy, en av Madagaskars fattigste provinser, for å besøke flere av de 15 skolene UNICEF bygger og Kiwi finansierer der, fikk han i oppdrag av familien å gå på en helt spesiell oppdagelsesreise.

Skiltet borte

– Jeg skulle prøve å finne graven til min slektning Marie Pinderud som var misjonær og drev skole på Madagaskar. Like før hun skulle reise hjem til Nordstrand for godt i 1963, døde hun og ble gravlagt i byen Antsirabe, forteller Pinderud, født og oppvokst på Nordstrand.

Ingen familiemedlemmer har noen gang besøkt graven, men han fikk hjelp av Det norske misjonsselskap ved Arild Bakke til å spore den opp.

– Jeg fikk bruke den siste dagen av oppholdet til å besøke gravstedet som lå 17 mil unna. Det ble en følelsesladet tur, forteller han.

Pappa Odd Pinderud (77 år) hadde sendt med ham et norsk flagg og gitt beskjed om at han skulle legge ned blomster i rødt, hvitt og blått.

– Graven ligger på byens fremmedkirkegård. Gravsteinen var sunket litt ned og navneskiltet var stjålet, men fra bilder er vi sikre på at dette er Marie Pinderuds grav. Med hjelp av Arild Bakke skal vi få laget nytt skilt og rette opp gravstøtten, sier Pinderud.

Dypt rørt pappa

På vegne av familien holdt han en liten seremoni ved graven.

– Dette er veldig stort for faren min, og han er dypt rørt over det jeg forteller fra Antsirabe. I tillegg til gravstedet fikk jeg også hilse på Reidun som hadde feiret jul med Marie i 1952-53 og jeg fikk komme inn i leiligheten hvor hun hadde bodd. Nå vet vi så mye mer om Maries liv, forteller Tore Pinderud, som altså kom seg til Maries grav etter å ha vunnet en konkurranse blant Kiwi-ansatte.

GLADE BARN: Store smil og mye latter spanderte skolebarna i Androy-provinsen da de fikk besøk fra Norge. Foto: Sølve Stang.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere