Gå til sidens hovedinnhold

Fant meteoritt ved barnehage på Ekeberg

Meteorittekspert kom for å fortelle barna om steinene fra verdensrommet, etter at en ekte meteoritt ble funnet ved Frierveien barnehage.

EKEBERG: Meteorittnedfallet på Rodeløkka og på Ekebergsletta sist uke har gjort at områdene nå saumfares av meteoritteksperter. Nå har et nytt funn skjedd, nemlig i Frierveien barnehage på Ekeberg.

Rett utenfor barnehagegjerdet har en meteoritt falt fra himmelen, og slik ble barna plutselig i fokus for en ekte meteorittekspert.

– Det er jo stort dette her, også når vi i tillegg har hatt planetprosjekter og lært om stjernehimmelen i den siste tiden. Men å snakke om at noe faktisk kan falle ned fra verdensrommet, det har vi ikke vært inne på ennå, sier styrer av barnehagen Ida Gullaksen.

– Magnetisk og køla svart

Meteorittekspert Morten Bilet tok like gjerne turen opp til barnehagen for å snakke med ungdommene om det magnetiske funnet.

– Tenk om dere hadde gått ut i skogen og funnet en meteoritt? Da må dere ringe til meg altså, sa han.

Han er nemlig sikker på at det finnes flere steiner i området, og oppfordrer nå alle til å ta en ekstra titt i hagene sine.

– Steinene, de er køla svarte. Men noe av det aller viktigste er at de er magnetiske. Finner man en svart stein som også er det, da er det noe, sier han.

Kibsgaard

TRYKK PÅ BILDET: Liv fant meteoritt på Ekeberg

Kollisjon

– Hvorfor faller egentlig steiner ned fra himmelen?

– Ja, dere har sikkert sett stjerneskudd ikke sant? I asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter svever millioner av steiner i forskjellige størrelser, og av og til kommer de ut av kurs og kolliderer med hverandre. "Bang" sier det, så treffer de andre planeter eller jorden.

– I utgangspunktet er stjerneskudd det samme, bare at de lyser veldig mye mer fordi de brenner helt opp i steden for å skomme ned på jorda, forklarer Bilet både oss og barna

– Pappaen min har sagt at det er jern inni den, sier Karoline (5).

– Og mammaen min sa at en falt gjennom taket til en bod, sier Katinka (6).

– Disse steinene kommer fra verdensrommet, sier Nora (5 1/2).


FORKLARER VERDENSFENOMEN: Morten Bilet forklarer barna hva egentlig en meteoritt er for noe. Foto: Linn Husby

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?