Fant Quisling-avhør på avveie

Takserer Frank Alm Haugen, bosatt på Lambertseter med originale avhørsdokumenter fra landssvikoppgjøret. Dette fant han på et loft på Høyenhall.Alle foto: Kristin Trosvik

Takserer Frank Alm Haugen, bosatt på Lambertseter med originale avhørsdokumenter fra landssvikoppgjøret. Dette fant han på et loft på Høyenhall.Alle foto: Kristin Trosvik Foto: Alle foto: Kristin Trosvik

Takserer Frank Haugen kom over en flik av norsk krigshistorie på et loft på Høyenhall.

Avhør signert Quisling, datert 2. oktober 1945.

Albert Hagelin var regjeringsmedlem under Quisling og ble henrettet 25. mai 1946.

Sverre Riisnæs var justisminister for Quisling.

Vidkun Quisling, Heinrich Himmler, Josef Terboven og Nikolaus von Falkenhorst. Foto: Deutsches Bundesarchiv/Wikipedia

HØYENHALL/LAMBERTSETER: Det var høsten 2009 at Frank Haugen, som driver takseringsfirmaet Alm taksering på Lambertseter, skulle avvikle et bo på Høyenhall.

Avdøde var tidligere politiker og kriminalkonstabel under landssvikoppgjøret.

LES OGSÅ: Fant skatt til 40 millioner

– Jeg spurte datteren om hun hadde gått grundig gjennom loftet, det var et slikt kryploft. Hun svarte at hun var ferdig der, men jeg la merke til at hun hadde en veldig dårlig lommelykt, forteller takserien.

Avhør av landssvikere

Selv hadde Frank Haugen en kraftig lykt, og han spurte om å få sjekke loftet en gang til for sikkerhets skyld. Mellom noen bjelker så han noen kofferter og poser med dokumenter og fotografier.

– Jeg ba datteren gå gjennom det, og etter en stund ropte hun på meg og ba meg ta en titt, sier Haugen.

Det viste seg at noen av dokumentene var avhør og bevismateriale fra landssvikoppgjøret, deriblant et avhør av Vidkun Quisling.

– Tenk at dette lett kunne ha blitt kastet. Det dreier seg om originale dokumenter, noe av det er blyantskrevne kladder. Og noe er maskinskrevet med originale underskrifter, sier Haugen.

Han opplever ofte at verdifulle gjenstander og dokumenter er i ferd med å gå på dynga, særlig i forbindelse med boavvikling.

I dokumentene på Høyenhall fantes også vitneavhør av flere kjente landssvikere, så som justisminister i Quisling-regjeringen, Sverre Riisnæs, og Albert Viljam Hagelin, også minister i Quislings-regjeringen.

Quisling-signatur
Avhøret signert av Vidkun Quisling.

Quisling-avhøret

Avhøret av Quisling er datert 2. oktober 1945. Avhøret er foretatt på Akershus, og innholdet dreier seg om Quislings mulige rolle i å få fjernet Aftenpostens redaktør Överland. Utdrag fra avhøret:

«Avh. husker at han i begynnelsen av okkupasjonen hadde samtale med Beggerud ang. Aftenposten. Avh. ga da uttrykk for sin misnøye med Aftenpostens redaksjon og deriblant også Överland som var redaktør. Avh. tror sikkert ikke at han har gitt Beggerud noen ordre om å fjerne Överland, men det kan hende at avh. har sagt at han var misfornøyet med Överland og hans politiske innstilling.»

– Muligens er dette et av de siste avhørene av Quisling, og noe av det siste han signerte. Han ble jo henrettet bare tre uker senere.

– Jeg er virkelig stolt og glad over å ha funnet disse dokumentene. Jeg ser på det som en samfunnsoppgave å sikre slike dokumenter, de kunne fort blitt kastet eller havnet i gale hender. På sikt hører de hjemme i Riksarkivet, sier Frank Haugen som er brennende opptatt av historie.

FLERE NYHETER FRA DITTOSLO.NO

– De slår etter oss med skistaven

Denne appen er et must for deg som bruker utelivet i Oslo

Blir frastjålet Canada goose-jakker på skolen

Verdifullt med originaldokumenter

Historiker og journalist Guri Hjeltnes har skrevet flere bøker omkring norsk okkupasjonshistorie, deriblant «Hverdagsliv» om 2. verdenskrig, «Avisoppgjøret etter 1945», samt to bind i verket «Handelsflåten i krig».

Hjeltnes har ikke sett dokumentene det her er snakk om, men understreker at originaldokumenter alltid er verdifulle.

– Det er jo kjempegøy at det finnes slike dokumenter på gamle loft rundt omkring. Jeg må studere dokumentene for å uttale meg om de inneholder noe nytt, men det er veldig spennende og jeg håper dokumentene blir å finne i Riksarkivet etter hvert, sier Hjeltnes.

FLERE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Ville ikke gitt mer enn 5000 for «Skrik»

Lurte svindleren rett i politifelle

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.