Fant seg sjæl på plate

– Med denne plata vil jeg at publikum skal føle umiddelbar glede, sier Christer Knutsen. Lørdag spiller han på Parkteatret med bandet Sacred Hearts. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

– Med denne plata vil jeg at publikum skal føle umiddelbar glede, sier Christer Knutsen. Lørdag spiller han på Parkteatret med bandet Sacred Hearts. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Etter to plater har Christer Knutsen funnet seg sjæl. Nå gleder han seg som en unge til å bruke høsten på en svett turnébuss med Sivert Høyem.

GRØNLAND/Rosenhoff: En slank fyr i militærfarget jakke traver fram og tilbake utenfor Teddy's Soft Bar på Grønland. Mobilen er limt inntil øret, og det er tydelig at det er noe som står på.

– Unnskyld, ting er bare litt sånn... Han veiver vilt med armene for å illustrere mens han setter seg ned på uteserveringa med en svart kaffe i hånda.

Christer Knutsen har landet.

Mange baller

Med nysluppet plate og utallige konserter nært forestående er det ikke rart rogalendingen, bosatt på Rosenhoff, har sitt å henge fingrene i. Slenger man i tillegg på en turné med Sivert Høyem, kan man godt skjønne at fyren har behov for å vifte med armene og trave hektisk rundt mens han prater i mobilen. Men først og fremst er han strålende fornøyd.

– Jeg har det kjempefint! Hvis man har brukt tre fjerdedeler av livet på å ha lyst til å turnere, er det forferdelig stort når man først får den muligheten. Denne gangen skal vi være lenge på veien. Kanskje jeg rekker å bli lei?

Nerver i kofferten

Lørdag starter han sin Norgesturné på Parkteatret sammen med bandet sitt, Sacred Hearts. Deretter legger han videre ut på veien uten bandet, men som gitarist i Sivert Høyems band og som oppvarmer på hele turen.

– Det ligger så mange forventninger og muligheter i alle instrumentene når man ser dem stå ferdig pakket og klar til avreise. Det er en egen nerve i det, sier Knutsen oppspilt.

Den enorme spenningen til tross: Knutsen er langt ifra noen novise i musikkens verden. Førsteplata, "Would you Please Welcome", fikk behørig medieoppmerksomhet og høstet mange lovord fra kritikerne. Med tredjeplata var han klar for en mer utadvendt popplate. At det tok litt tid, mener Knutsen var både riktig og nødvendig.

Ut av lekegrinda

– De første to platene mine var i stor grad en lekegrind der spennet i låtene og arrangementene ble stort. Denne gangen har skriveprosessen vært litt mer krevende. Jeg hadde bestemt meg for visse typer sanger som skulle komme på plata, og da måtte jeg gi det den tiden det trengte for å komme på plass. Dessuten har jeg drevet med mye annet morsomt.

For når artister som Hilde Marie Kjersem og Geir Zahl fra Kaizers Orchestra slår på tråden, har Knutsen gladelig ryddet plass i kalenderen, selv om det betyr at arbeidet med plata drøyer litt.

– Før innspillingen brukte jeg mye tid på å snakke om hvordan plata skulle være. Hovednerven i både arrangementet, produksjonen og skrivingen var at plata skulle ha positivt fortegn. Da vi først kom i studio, var det veldig fort gjort.

– Mest oss selv

Selv mener Knudsen at han med tredjeplata har funnet bedre ut av hva han kan best.

– Det er som å finne summen av tingene man har lagt sin elsk på i mange år. Forhåpentlig gjenspeiler lydbildet på tredjeplata noe som er veldig oss.

– Det høres rett og slett ut som du har funnet deg sjæl?

– Ja, du kan nok si det sånn. I alle fall har vi funnet noe der vi er mest oss selv og minst noen andre, ler Knutsen, som innrømmer at musikken fortsatt er referansetung.

– Jeg har masse country-rock i bagasjen, og den klarer jeg ikke helt å styre unna når jeg skriver.

Glad pop

Likevel: Knutsen er klar på at denne plata skal plasseres i pophylla i platebutikkene.

– Målet er at den skal henvende seg til lytteren med åpne armer og kikke litt mer opp og fram enn de to forrige platene, som var ganske alvorstynget. Jeg ønsket å løfte blikket litt, sier Knutsen og ser fryktelig grublende ut.

Det tar riktignok ikke lang tid før han igjen lyser opp i et smil.

– Når man har vært endel rundt og spilt merker man det ønsket man har om å gi publikum den store gleden. Det er det jeg vil at folk skal føle umiddelbart når de hører musikken min nå. Det er så mye kjekkere enn å være den innadvendte triste fyren med gitaren, sier Knutsen og forklarer i samme åndedrag tittelen på plata, "Now Breathe".

– Det er som når du ser på Trim for eldre, ikke sant? Da avslutter de gjerne en økt med å si: "Og pust ut". Det er det jeg gjør nå, etter denne plata, jeg senker skuldrene, hever blikket og puster rolig inn og ut.

Det er som når du ser på Trim for eldre

Christer Knutsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.