Fant sel ved Ormøya

ILLUSTRASJONSFOTO: Clipart

ILLUSTRASJONSFOTO: Clipart

To elleveåringer traff på en selunge ved Ormøya sist uke. Selbestanden i Oslofjorden øker, i følge forsker.

ORMØYA/OSLOFJORDEN: Det er Dagbladet som bringer nyheten om observasjonen av selungen. I følge avisen trodde William Berg (11) og Martin Lorentzen (11) ikke sine egne øyne da de traff på krabaten på sist uke.

– Jeg trodde ikke det fantes sel her! Det var veldig morsomt, sa William Berg (11) til Dagbladet.

I følge Morten Bronndal, avdelingsleder ved dyreavdelingen ved IMBV ved Universitetet i Oslo, kommer denne type observasjoner hvert år. Og selbestanden er for tiden økende.

– Den svinger opp og ned. Når den har vært på topp har det kommet et selvirus som har slått ut mange. Det har skjedd to ganger de siste 25 årene, sier Bronndal til Nordstrands Blad.

Flaks for å overleve

Selen som lever i Oslofjorden heter steinkobbe. Den blir 100-120 kilo tung, 30-40 år gammel, og hunnene føder én unge i året. Ungene blir gjerne født i midten av juni, fram til begynnelsen av juli.

De fleste steinkobbene holder seg i ytre Oslofjord, men av og til kan noen forville seg innover mot den indre delen av fjorden.

Bronndal tror selungen som ble observert kan ha kommet bort fra moren sin. I så fall skal ungen ha flaks for å overleve.

– Det hender at enkelte unger kommer bort fra mødrene sine, og har de ikke lagt på seg nok så stryker de med, sier forskeren, som har jobbet med sel i 35 år.

Spiser mye av fisken

I indre Oslofjord er det såpass lite sel at det stort sett ikke er et problem for noen at selen kommer. Verre er det i den ytre delen av fjorden.

– Selen beskatter ganske mye av fisken, og dermed er fiskerne ikke så glad i selen. Lokalt kan det være større stammer, slik som rundt Hvaler. Der er det 3-400 sel på holmene nå. De spiser tre til fire kilo fisk daglig, og dermed blir det en del tonn i løpet av en dag, sier Morten Bronndal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.