*Nettavisen* Nyheter.

Fant skatt til 40 millioner

TAKSERER: Frank Haugen kommer over alt fra malerier verdt millioner av kroner, til våpen og forsvarshemmeligheter i sitt yrke. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Sitter du på millionverdier du ikke vet om? Takserer Frank Haugen har funnet mange skjulte skatter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Alto: Et slikt tebord av designeren Alvar Aalto er det ikke mange av, men Frank Haugen fant et i Oslo sentrum i år 2000.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bøker: Slike gamle sølvbeslåtte bøker fant Haugen i en Obos-leilighet på Manglerud. – Eieren var av Hanseat-slekt, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

HOFFMANN: Haugen fant disse Josef Hoffmann-møblene.

LAMBERTSETER: I nesten 20 år har Frank Haugen fra Ljan/Lambertseter jobbet med gamle ting; kunst, stentøy, møbler, vin, historiske dokumenter. I dag driver han sitt eget takseringfirma, Alm Taksering, og han elsker jobben sin.– Det er utrolig hva jeg finner, og folk får sjokk når de hører verdien. Men det morsomste er når det skjuler seg fantastiske ting i boliger som ikke gir preg av det, sier han.

Som da han kom over en Obos-leilighet på Manglerud fylt til randen av gjenstander fra Hanseat-tiden. Eller en moderne bolle i sølv til 80.000 kroner hos en gammel dame på Lambertseter.

LES OGSÅ: Sleipe oppkjøpere på loppemarked

– Jeg vil at folk skal gjøre det bra. Det er så trist når folk blir lurt. Jeg ser eksempler hele tiden. En gammel dame som har mistet mannen sin og selger myntsamlingen hans for en slikk og ingenting – for eksempel, sier Haugen.

Ti fantastiske funn

Frank Haugen har funnet enorme mengder verdifulle og rare gjenstander gjennom tyve år, men øverst rangerer han Velázquez-maleriet.

– Eierne visste nok at det var verdt noe, men ikke at verdien er på 40–50 millioner kroner, sier han.

Dette er resten av hans ti viktigste funn:

2. Funnet av en bronsekopi av Sinnataggen, godt skjult for eierne inne i en klokke. Verdien var nesten en million kroner.

3. – Jeg kom over avhørspapirer signert Vidkun Quisling på Høyenhall. Det viser seg at den avdøde hadde vært i politiet og hadde vært med på avhørene av landssvikeren, sier Haugen.

4. På Hovseter kom han over hemmligstemplede forsvarsdokumenter.

– Det var millitærplaner for Nord-Norge-regionen. Arvingene var ikke interessert så disse tok jeg med meg til Brobekk og fikk brent, sier taksereren.

Hyggelige og lite hyggelige funn

5. Taksereren har funnet Edvard Munch-kunst på do.

– Det har hendt. Det er gjerne litografier, plakater, som folk tenker passer fint på do. Men det er jo originaler som er verdt en del, sier Haugen.


6. Haugen finner mye våpen, og det er langt ifra alt som er registrert og forsvarlig oppbevart.

– En gang besøkte jeg et bo tilhørende en offiser som hadde tjenestegjort for Australia under Vietnam-krigen. Han mistet forstanden og hadde vært innlagt på Dikemark. Boet var fylt til randen av våpen og ammunisjon. Slikt er ganske skummelt. Våpen som ikke er registert, må leveres politiet, sier Haugen.

7. – En gang kom jeg over bæreposer med penger. Pose på pose med sedler. Avdøde var gårdeier som i alle år hadde tatt imot leie i kontanter, forteller Haugen.

8. Ikke alle jobber er like hyggelige.

– En gang fikk jeg i oppdrag å taksere et bo utenfor Oslo. Her kom jeg over kasser med sobler – på låven. Og våpen, skulpturer og antikviteter. Dette var jo tyvegods, og det viste seg at de som bestilte oppdraget ikke bodde her, men var slektninger med nøkler som ville selge unna. Plutselig dukker eier opp og han er en kjeltring som er kjent av politiet. Han viftet med våpen og det hele ble litt skummelt, forteller han.

9. Et annet eksempel på en lite trivelig jobb var da Haugen skulle vurdere et bo på Briskeby.

– Jeg låste meg inn og der stod sønnen i huset, som hadde brutt seg inn og var ruset, og solgte gjenstander fra hjemmet. Det ble politianmeldelse, forteller han.

10. – Jeg fikk litt sjokk da Brudeferd i Hardanger hang på veggen i et bo jeg var i, avslutter kunstentusiasten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag