Gå til sidens hovedinnhold

Fantasiverden på Ekeberg

Lørdag var skogen bak Ekebergrestauranten full av alver, orker og flere av kongens riddere.

EKEBERG: – Kan jeg drepe deg?

– Ikke nå men etterpå.

– Ok!

Åtte år gamle Iris Solberg Tømte spør pent om hun kan få lov til å drepe faren sin, Even Tømte. Og han sier ja. Men hun blir pent nødt til å vente til litt.

I tre år har bedriften Tidsreiser ANS arrangert en form for levende rollespill for barn i Bergen. Etter stor suksess på andre siden av fjellene, har bedriften den siste måneden forsøkt å etablere samme konsept i Oslo.

I september arrangerte Tidsreiser første del av Eventyrspillet om Digerberget og Kongen av Viken på Ekeberg, og lørdag var det tid for andre del av den kontinuerlige sagaen.

Simulert fantasiverden

Daglig leder i Tidsreiser ANS, Sindre Titlestad Westgård forteller at konseptet går ut på å bruke naturen til å simulere en fantasiverden fylt av alver, orker, monstre, og egentlig hva enn man måtte komme på. Kun fantasien setter grenser.

– Vi baserer oss løst på et manus sånn at vi har en viss ramme og et utgangspunkt for det som skal skje, men vi spiller på barnas initiativer, så vi er åpne for at eventyret kan ende fullstendig annerledes enn det vi opprinnelig hadde tenkt, sier Westgård.

I eventyrspillet får barna egne roller. De blir delt inn i forskjellige lag og har hver sin lagleder.

– Barna får selv velge hvilket lag de vil være på, og de får fritt spillerom til å utvikle karakterene sine, mens vi har eldre ungdom og voksne som spiller en spesiell rolle som innebærer litt mer ansvar, slik at vi får en struktur på spillet, sier Westgård.

Tidlig krøkes

Åtte år gamle Iris er med faren sin på eventyrspillet på Ekeberg. Begge foreldrene hennes er svært engasjerte innenfor rollespill, og Iris har praktisk talt fått rollespill inn med morsmelka.

– Iris var med på sitt første rollespill da hun var to måneder gammel.
Hun var selvfølgelig for liten til å være aktivt med, men hun hadde en funksjon i spillet, sier pappa Even.

Med seg har han også yngstedattera Ivelin på halvannet år. Han opplever at det ikke alltid er like lett å få opp begeistringen for sport og tradisjonelt friluftsliv, men å få med barna ut i skogen på live rollespill er lett.

Lite skader

Rollespill er en form for lek, mosjon og fantasiutfoldelse som kanskje mange forbinder med å løpe rundt i skogen og lekesloss, men Westgård forteller at det er mer enn bare slossing.

– Det varierer veldig fra spill til spill hvor mye slossing det blir. Ofte tar jo også spillene en helt annen vending enn det man hadde sett for seg i utgangspunktet. I dag begynner det med litt slossing mellom de forskjellige lagene, og deretter blir det forhandlinger, sier Westgård.

Han forteller at når de spiller med barn forsøker de å gjøre det sånn at ingen av lagene taper. Det er også mange regler knyttet til gjennomføringen av slike rollespill, og sammenliknet med andre mer tradisjonelle idretter er det svært få skader.

Ønsker å starte opp i Oslo

Tidsreiser ANS håper å få etablert en gjeng som arrangerer eventyrspill for barn på lik linje som i Bergen, og de har fått gode tilbakemeldinger på de to spillene de har hatt i Oslo foreløpig.

Blant de frammøtte er en mor som også deltok forrige gang med sønnen sin. Begge syntes det var veldig moro, men denne lørdagen var sønnen syk. Det var ingen hindring, og den nyfrelste rollespillmammaen troppet opp alene.

Westgård forteller at det ofte er mange av de samme fjesene som går igjen.

– Det er flere som går igjen, og vi håper jo nå at de som har vært med disse to gangene på Ekeberg kommer igjen og tar med seg venner. Innenfor denne aktiviteten er det gjerne sånn at det starter med få deltakere, men de fleste som begynner fortsetter i tillegg til å ta med seg flere, så dermed er det et en ganske bratt oppadgående kurve, sier Westgård, som håper at neste spill kan avholdes på Akershus festning.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk