RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lars Mæhle har skrevet en fantasybok for ungdom og voksne. Boka er så spennende at man glemmer at den er på nynorsk. FOTO: Trine Dahl-Johansen
Lars Mæhle har skrevet en fantasybok for ungdom og voksne. Boka er så spennende at man glemmer at den er på nynorsk. FOTO: Trine Dahl-Johansen

Fantasiverden under isen

Bølerbeboer Lars Mæhle er ute med sin tolvte bok. Landet under isen er en spennende bok i fantasysjangeren.

BØLER: – Ideen til en bok om et fantasirike under en isbre fikk jeg allerede for ti år siden, forteller Mæhle.

For tre år siden fikk han et arbeidsstipend, og tenkte at det var nå eller aldri.

Bortglemt land

Religionskrig, krim, en ond munk, en utvalgt og en forræder. Den handler om fire savnede ungdommer, tre stammer, sju protokoller og et bortglemt land under en isbre, som bindes sammen med vår verden med en lang tunnel.

– Boka er for barn fra 13 år og oppover, men jeg tror at voksne også vil ha glede av den, sier forfatteren beskjedent.

– Fryktelig morsomt

– Det er fryktelig morsomt å skrive for barn! Det er humor i de aller fleste bøkene mine. Det er deilig å slippe seg løs og være barnslig.

Til Landet under isen har han underveis hatt god hjelp av to ungdommer fra Karlsrud.

– Astri og Einar Moi Vindegg har gitt meg mange nyttige tilbakemeldinger, roser han.

Han er glad for tilbakemeldinger.

– Noen ganger var det irriterende å måtte endre en liten ting, som dermed får betydning for hele manuset. Men det er mye verre å få den kritikken i avisene, sier han.

Få anmeldelser

Det er ikke mange som anmelder bøkene til Mæhle, siden de er på nynorsk.

– Det viktigste for meg er at leserne liker bøkene. Når man skriver barne- og ungdomslitteratur på nynorsk forventer man seg ingenting fra anmeldere. Hvis man får en anmeldelse slår man stiften, selv om den er dårlig, flirer han.

Tolv bøker

Mæhle jobber som forlagsredaktør i Gyldendal og er oppvokst på Sunndalsøra. De siste to og et halvt årene har han og familien bodd på Bøler.

– Vi trives fantastisk godt her med Østmarka rett utenfor.

I løpet av syv år har han gitt ut tolv titler. Forfatteren synes egentlig ikke det er så mye.

– Det er jo stort sett tynne bøker. Landet under isen er unntaket med sine 540 sider. Det er den mest seriøse boken jeg har skrevet. Og den vanskeligste! En del slike fantasybøker blir gitt ut som serier, men det har jeg ikke ambisjoner om nå. Det har vært så mye jobb med denne at jeg får helt fnatt, sier han ærlig.

Nynorsk

Bokmål er egentlig målformen hans.

– Jeg skriver en dempet nynorsk, tett opp mot bokmål. Landet under isen er såpass spennende at man etter ti sider ikke tenker på at den er på nynorsk, lover han.

Og det kan undertegnende bekrefte. Etter 14 sider er nynorsken glemt og man blir opptatt av handlingen. Mæhle skriver på en underholdende måte, som gjør at du som leser lar deg rive med.

– Nynorsk ligger jo nærmest dialekten min og jeg synes det er lettere å skape den rette stemningen. Det er en egen klang i språket, forklarer han og legger til at hans ti første manus på bokmål ble refusert.

– Det var først da jeg begynte å skrive på nynorsk at jeg ble antatt, ler han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere