Får et pusterom fra kreften

Sosialt: Turi Tingelholm, Bjørn Hermansen og Margarita Kaasa setter pris på det sosiale fellesskapet. Her sammen med leder Inger Fossli.Alle foto: Stine Machlar

Sosialt: Turi Tingelholm, Bjørn Hermansen og Margarita Kaasa setter pris på det sosiale fellesskapet. Her sammen med leder Inger Fossli.Alle foto: Stine Machlar Foto: Alle foto: Stine Machlar

I en ellers slitsom hverdag får kreftpasientene både trening, sosialt samvær og mathygge på Møteplass Oslo Øst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Energi: Hver gang trener de Chi Kung for å få mer overskudd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Matglede: Det kreftpasientene setter høyest er det felles måltidet.

GAMLE OSLO: Leder for tilbudet Inger Fossli fra Kreftforeningen ønsker oss velkommen sammen med kreftkoordinator i Bydel Gamle Oslo, Lill Kristin Skog og frivillige hjelpere fra Fransiskushjelpen.

Inne på stua sitter Einar Andresen klar med dagens dikt. Han bruker å starte dagen med dem. Gjerne laget til de besøkende som er innom. I dag er det krefthundene som får hans oppmerksomhet.

Neste aktivitet på programmet er Chi Kung, en energitreningsform som stammer fra Kina.

– Man kommer kanskje ikke så mye ut når man er dårlig, og da er dette et veldig godt tilbud. Det

både holder oss i form og gir oss god mat, sier Margarita Kaasa fra Bjølsen.

Kan være seg selv

Kaasa er en av de faste gjengangerne her. Hun var med å utvikle tilbudet sammen med Kreftforeningen og Bjørn Hermansen i 2011.

Møteplassen ble startet opp etter at flere og flere ble skrevet ut fra dagposten på Hospice Loviensenberg.

LES OGSÅ: Victoria (16) var aldri redd for å ikke overvinne kreften

Nå møtes de her i stedet, hvor de kan samles og bare være til. Være seg selv, både med og uten kreft.

– Det som kanskje er det beste er at vi kan være oss selv. Vi trenger ikke forklare oss eller kreften for alle andre her vet hva vi sliter med, sier Tingelholm.

Mat fra øverste hylle

Like etter skyter hun inn:

– Jeg glemte maten. Den er det beste. Det har betydd veldig mye for meg.

Tingelholm sliter med åpne sår i munnen og halsen som følge av kreften. Det gjør at matlysten ofte uteblir. Derfor blir maten som serveres her på Møteplass Oslo Øst fra Stunt Squad ekstra godt tatt imot.

– Måltidene har betydd veldig mye for meg. Før har jeg nesten ikke kunnet spise, men når jeg kommer hit og er sammen med andre går det mye bedre, sier Tingelholm.


Bjørn Hermansen er enig med Turi i at måltidet er essensielt.

– Når de spurte om jeg kunne være med å etablere et slik tilbud var det en ting jeg satte krav om: Et felles måltid. Det betyr så mye å spise sammen når mange ellers er mye alene.

LES OGSÅ: – Alle har rett til å ha en venn

Kreftforeningen, Franiskushjelpen og Bydel Gamle Oslo står som hovedansvarlig for tilbudet som gis hver tirsdag. Tilbudet er et faglig og økonomisk spleiselag mellom åtte bydeler i Oslo øst

En gang i uken kan kreftpasientene i Oslo Øst, få være sammen med andre i samme situasjon, nyte middag i fellesskap og benytte seg av fagspesialistene som er til stede. Men viktigst av alt er kanskje pusterommet de får fra sykdommen.

– Her kan alle være seg selv, sier Inger Fossli med et smil og utstrakte armer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.