Får ikke avlastning for å være med på jobbseminar

I over 20 år har Oddvar Langeland pleiet sin MS-syke kone Unn Berit. Nå har han fått avslag på søknad om noen avlastningsdager for å være med på jobb-seminar. – Er det på denne måten bydelen skal spar, spør han. Foto: Arne Vidar Jenssen

I over 20 år har Oddvar Langeland pleiet sin MS-syke kone Unn Berit. Nå har han fått avslag på søknad om noen avlastningsdager for å være med på jobb-seminar. – Er det på denne måten bydelen skal spar, spør han. Foto: Arne Vidar Jenssen

– Er dette enda en form for innsparing i bydelen, spør Oddvar Langeland.

Holmlia: I slutten av januar søkte han om avlastningsopphold for sin MS-syke kone slik at han kunne være med på et tre dagers seminar på jobben i begynnelsen av april.

Mandag kom etter purring et avslagsbrev fra Bydel Søndre Nordstrand.

– Jeg har i flere år vært på tilsvarende i jobbsammenheng, og da har det gått greit med et avlastningsopphold på Kantarellen. Nå er min kjære kone enda sykere, men noe opphold på sykehjem får hun tydeligvis ikke. Jeg har fått brev om at jeg kan anke avgjørelsen, men den blir da først behandlet etter at seminaret er avholdt.

Vært pleier i årevis

I over 20 år har Unn Berit Langeland stadig blitt dårligere av sin MS-sykdom, og hun er å regne som 100% pleiepasient. Men ekteparet vil gjerne at hun skal få være hjemme så lenge det praktisk lar seg gjøre, og derfor har Langeland ved siden av full jobb vært hennes pleier hver eneste dag.

Unn Berit kan ikke bevege seg selv på noen måte. Ikke engang å putte mat i munnen klarer hun. Hun får hjelp av hjemmesykepleier til å komme seg opp om morgenen, blir stelt og deretter plassert i en tilrettelagt stol.

To ganger til i løpet av dagen får hun hjemmesykepleie-besøk inntil mannen kommer hjem.

– De må være to stykker, jeg gjør alt alene.

Avlastning

– Nå har jeg etter ønske fra jobben søkt om noen dagers avlastningsopphold slik at jeg kan være med på seminaret, sier Langeland.

– Dette er et årlig jobb-relatert arrangement som det tidligere ikke har vært noe problem å få hjelp til å være med på. Hver gang har det blitt godkjent på grunnlag av Lov om helsetjenester i kommunen Paragraf 2-1 som omhandler rett til nødvendig helsehjelp.
Men i år gjelder tydeligvis ikke denne loven.

– Selv om jeg har rett til å klage på avgjørelsen, hjelper jo ikke det mye når den først kan bli behandlet etter at seminaret er over. Det vil i praksis si et endelig avslag, sier en oppgitt og fortvilet Oddvar Langeland.

Spart bydelen mye

Gjennom en årrekke har Langeland spart bydelen for enorme summer ved selv å ha pleiet og gjort alt han har kunnet for sin kone.

Riktignok får han en liten omsorgslønn, men langt fra det bydelen hadde måttet ut med for å ha Unn Berit Langeland på sykehjem som pleiepasient.

– At hun fortsatt er hjemme, er fordi vi begge ønsker det. Men da er det vel ikke for mye forlangt å få litt hjelp de få dagene jeg nå ber om det. Er det virkelig så dårlig med bydelen? Og jeg undres om det er mange andre i samme situasjon? Og er dette en ny praksis i bydelen?

Langeland rister fortvilet på hodet.

– Vi har også fått brev fra bydelen om redusert hjemme-tjeneste. Nå får Unn Berit bare hjelp til ett bad i uken.

Forferdelig

Hanne Hodnebrug, som sitter i bydelsutvalget på Søndre Nordstrand, er gjort oppmerksom på forholdet.

Hun har kjent ekteparet i mange år, og er imponert over at de klarer hverdagen.

– Jeg kan bare betegne situasjonen som forferdelig, sier hun.

– Her spares bydelen for enorme summer, og så gnis det på kronene når det en gang i året blir bedt om hjelp noen få dager. Det snakkes så mye om livskvalitet. Som bydelspolitiker har vi et ombudsansvar, og det vil jeg nå bruke. Jeg vil ta opp saken i bydelsutvalget og få et svar på om det budsjettet vi nærmest har blitt tvunget til å vedta, betyr at vi behandler bydelens syke på denne måten.

– Jeg misliker å gå til media med en slik sak, men håper offentliggjøring kan vise hvordan offentlig sparing slår ut, sier Hanne Hodnebrug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.