*Nettavisen* Nyheter.

Får ikke være herre over eget hus

FORTVILET: Tom Leon Gravingen (t.v.) og Tore Bjerkum mener kommunen begår økonomisk ran når de fratar folk råderetten over egen eiendom, som her i Tor Jonssons veg 9. Foto: ALLE FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Mens byråkratiet strides om Tor Jonssons veg 9 er verneverdig eller ei, er livet til huseier satt på vent.

Klikk på bildet for å forstørre.

SMÅTT: Gravingen bor i dag på cirka 45 kvadratmeter, og drømmer om et nytt, varmt og moderne hus med god plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

URETTFERDIG: Mens nabotomten utnyttes til fulle, har Gravingen ventet i årevis på svar på hva han får gjøre med eiendommen sin.

ULSRUD: – Det er forferdelig å ikke være herre over eget hus, sier Tom Leon Gravingen.

– Det er kaldt, jævlig og råttent å bo her, men jeg får ikke gjort noe. Det sliter både fysisk og psykisk, sier den uføretrygdede 54-åringen.

Vil rive og bygge nytt

I 2006 søkte han om å få rive det gamle huset sitt og bygge nytt. Drømmen er en moderne generasjonsbolig, der han kan bo sammen med moren og stefaren sin, Tore Bjerkum.

– Jeg er mye syk og de er blitt godt voksne, så da kan vi ta vare på hverandre, sier Gravingen.

Svaret var nei, fordi Byantikvaren forberedte en vernesak. Siden den gang har Gravingen kjempet sin sak - og ventet.

Nå ligger saken til politisk behandling.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) sier at han har fått saken om Tor Jonssons veg 9 til behandling, men at han foreløpig ikke har konkludert med noe.

- Vi må først sette oss ordentlig inn i saken, sier byråden.

To omreguleringsforslag

Byantikvaren mente opprinnelig at eiendommen, også kalt Myrvoll, var en verneverdig husmannsplass under de gamle Aker-gårdene. Dette skal være motbevist, men Byantikvaren vil fortsatt verne hele eiendommen. De åpner imidlertid for et lite tilbygg.

LES HVA BYANTIKVAREN MENER HER

Plan- og bygningsetaten (PBE) mener begrunnelsen for vern er svekket, men har foreslått et kompromiss. Eksisterende hus og halve frukthagen bevares, mens et nytt hus kan bygges på deler av tomten.

LES HVA PLAN- OG BYGNINGSETATEN MENER HER

– Økonomisk ran

– Det nye huset kan bare være én etasje og maks seks meter høyt. Det føles veldig urettferdig, sier Gravingen og Bjerkum.

De ser på nabotomten, der det graves iherdig.

– Vi har hørt at den ble solgt for over fem millioner, sier de.

Et hus ble revet, nå bygges fire rekkehus med mønehøyde på ni meter. Disse ble nylig solgt med snittspris på 6,4 millioner.

– Tom Leons eiendom er omtrent like stor, men vil være verdt en brøkdel hvis den vernes. Det offentlige begår økonomisk ran når de bestemmer at en eiendom skal vernes. Det burde i det minste følge med økonomisk kompensasjon som dekker verditapet, sier Bjerkum.

– Det vil være uforholdsmessig dyrt å restaurere det gamle huset. Absolutt alt unntatt fire laftede yttervegger må rives og bygges opp på nytt, og man får nesten ingen ting i støtte, sier Bjerkum og viser til en takst som i 1988 omtalte huset som rivingsobjekt.

Prestisjeprosjekt?

Gravingen og Bjerkum er overrasket over at PBE ikke går imot vern.

– Dette er jo bare et gammelt hus, og hvorfor verne epletrærne fra 1970-tallet? Det eneste som kunne vitnet om tidligere drift her er låven, som kommunen selv rev for å bygge barnehage, sier Bjerkum.

De mener eiendommen er blitt et prestisjeprosjekt for Byantikvaren.

– Det virker som at Byantikvaren vil verne uansett, for ikke å tape ansikt. De skyter i alle fall seg selv i foten når de åpner for et tilbygg som vil ødelegge all symmetri, mener Bjerkum.

– Av to dårlige forslag anser vi PBEs for å være det minst dårlige, men vi klynger oss til håpet om at den politiske behandlingen vil gi Tom Leon råderetten over egen eiendom!

LES OGSÅ:

Bydelsutvalget vil verne alt

Krangler om Tor Jonssons veg

Bør denne eiendommen vernes?

Uenig med byantikvaren om ulsrudvilla

- Byantikvaren tar feil!

Vil verne gård og husmannsplass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag