*Nettavisen* Nyheter.

Får ikke vaksinere dyra i butikken

Stig Sægrov forstår ikke hvorfor ikke dyrepleiere kan vaksinere dyr, når sykepleiere kan vaksinere barn. Han mener forbudet er en profesjonskamp.

Mattilsynet setter en stopper for dyrepleieres vaksinering av kjæledyr i butikker.

GRORUDDALEN: Dyrepleiere er utdannet på lik linje med helsesøstre. Det er merkelig at helsesøstre kan sette vaksiner på barn og at dyrepleiere ikke kan få lov til å gjøre det samme med dyrene, sier Stig Sægrov.

Han er veterinær og faglig ansvarlig ved helsestasjonen som dyrebutikken Tam-Alna etablerte i sine lokaler på Linderud og Alnabru i sommer. Der var også to utdannete dyrepleiere.

Nå sier Mattilsynet at denne praksisen må avvikles. Årsaken er at dyrepleiere er delegert oppgaver der det tilsyn fra veterinær er påkrevd .

Tusenvis av bønder får tilsendt vaksiner som de selv setter på sauene sine. Hos oss er det folk med utdanning som gjør slikt. Dette er et rent næringspolitisk vedtak, sier Sægrov.

Utdannete pleiere

Begge dyrepleiere som er ansatt ved Tam-Alna har toårig høyere utdanning og er godkjent av den ansvarlige veterinæren. Sægrov står ansvarlig for driften av helsestasjonen, og er til stede en til to ganger i uken. I mellomtiden er det dyrepleiere som har ansvar for daglig drift.

Tar man barnet sitt for vaksinasjon hos helsesøsteren er det ikke alltid slik at det er en lege til stede. Derfor mener jeg at vedtaket fra Mattilsynet er noe underlig, mener han.

Profesjonskamp

Ifølge dyrehelsepersonelloven kan oppgaver som innebærer penetrering av hud delegeres til annet personell, men at dette skal foregå under tilsyn fra veterinæren.

Det er en tradisjon at vaksinering gjøres av veterinærer. Jeg ser på dette som en profesjonskamp, sier Sægrov.

Han sier at siste ord i denne saken ikke er sagt.

Vi han anført vårt syn på denne saken og kommer til å forfølge den så langt det lar seg gjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag