*Nettavisen* Nyheter.

Får millionbøter etter dødsulykken

Statsadvokaten mener Jernbaneverket og CargoNet har opptrådt uaktsomt i forkant av ulykken på Sjursøya. ARKIVFOTO: AINA MOBERG

På bakgrunn av politiets etterforskning av togulykken ved Alnabru og Sjursøya i mars, har Statsadvokaten i Oslo besluttet å ilegge Jernbaneverket og CargoNet AS millionbøter.

SJURSØYA: Tre mennesker mistet livet i godstogulykken på Sjursøya 24. mars.

Brudd på jernbaneloven

Jernbaneverket må betale en bot på 15 millioner kroner, mens CargoNet AS ilegges en bot på 7 millioner kroner. Dette grunnet manglende tiltak for å hindre ulykken.

Selskapene får bøtene for overtredelse av straffelovens §§ 239, 238 og 237 – for ved uaktsomhet å ha forvoldt 3 personers død, betydelig skade på 1 person og alvorlig skade på 3 personer, samt brudd på jernbanelovens regler som skal forebygge ulykker.

Avgjørelsen bygger i følge Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt på at det er avdekket fire alvorlige sikkerhetsbrudd i tilknytning til virksomheten på Alnabru stasjon og toglinjen ned Lodalen mot Oslo S og Sjursøya. Bruddene innebærer at det ikke er etablert hindre mot ulykker selv om enkelte av problemene er avdekket ved risikoanalyse.

– Svært alvorlig

– Etterforskningen har avdekket manglende sikkerhetstenkning i foretakene på områder hvor konsekvensene av feil kan bli svært alvorlige. I dette tragiske tilfellet har det ført til tap av tre menneskeliv og fire skadde, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann i en pressemelding fra Oslo politidistrikt i ettermiddag.

Det er Graff Hartmann som nå vil følge saken videre opp.

Påtaleunnlatelse

I tillegg til bøtene til Jernbaneverket og CargoNet AS, får en ansatt i Jernbaneverket en påtaleunnlatelse for overtredelse av straffeloven § 151, for uaktsomt å ha forårsaket en jernbaneulykke.

Det vil i følge Oslo politidistrikt si at statsadvokaten mener vedkommende har brutt aktsomhetsplikten på en straffbar måte. Den ansatte har handlet i tråd med interne rutiner, men ifølge påtalemyndigheten er ikke dette tilstrekkelig.

Avgjørelsen understreker det personlige ansvaret en ansatt har når man arbeider med sikkerhetskritiske oppgaver. Imidlertid er skylden så liten at påtalemyndigheten mener det er tilstrekkelig å reagere med en påtaleunnlatelse.

Jernbaneverket og CargoNet AS har frist til 8. oktober 2010 for å ta stilling til om de vil vedta foreleggene. Hvis foreleggene ikke vedtas, vil saken bli oversendt Oslo tingrett for rettslig behandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.