RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klar for valgdeltakelse: Miralem Becirevic gjør en innsats for å få bosniere i Norge til å stemme.
Klar for valgdeltakelse: Miralem Becirevic gjør en innsats for å få bosniere i Norge til å stemme.

Får norsk-bosniere til valgurnene

Bosniere i Norge har til nå holdt seg unna valgurnene. Denne trenden vil Miralem Becirevic snu.

CARL BERNER: – Vi vil og vi må engasjere oss. Vi vil øke den bosniske valgdeltakelsen med femti prosent.

Det sier Miralem Becirevic, som er koordinator for de bosniske foreningene i Norge.

Becirevic forteller at det har vært veldig dårlig oppslutning blant bosniske velgere.

– Det til tross for at bosnisk ungdom er veldig høyt utdannet og kunnskapsrike, sier han.

Nå skal Becirevic trigge bosniere i Norge til å gå til valgurnene.

Del på Facebook

Har strategien klar

Da Becirevic hørte om IMDIs prosjekt om å mobilisere minoriteter til valgdeltakelse, tok han kontakt. Med IMDI i ryggen satte han og den bosniske foreningen i gang med arbeidet.

– Vi skal ha tribuner i Oslo, Trondheim, Sarpsborg og Drammen. Med oss har vi to uavhengig politiske aktører fra Bosnia, en journalist og en person fra IMDI. Vi skal snakke til bosniere i byene. I tillegg blir det musikalske innslag, forteller han.

Foreningen har også informert om valget i avisen «Bosnisk Post» og de snakker med medlemmer av de bosniske foreningen i landet. Bosniske ungdomsgrupper er også med på å informere og engasjere til valg.

Følt seg som gjester

– Det er nok flere grunner til at bosniere har unnlatt å stemme, sier Becirevic.

Likevel vet han om to gode grunner.

– Bosniere har i lang tid følt seg som gjester i Norge. Vi kom hit da det ble krig i Bosnia, og har alltid trodd at vi skulle vende tilbake. Derfor har vi heller ikke engasjert oss i norsk politikk, forklarer han.

Men slik er det ikke blitt. Mange bosniere har nå bosatt seg for godt, de har integrert seg, og deres barn er oppdratt i et norsk samfunn.

– Da bosnierne skjønte at krigen ikke ville ta slutt, ble følelsen av å være gjest i Norge borte. Vi skjønte at Norge er landet vi skulle bo i. Likevel valgte mange å skyve politikk vekk fra seg, og det kommer av at vi har følt oss sviktet av europeisk politikk, sier Becirevic.

– Bosnia utviklet seg ikke politisk. Hele krigen var en stor politisk situasjon. Nå har vi bodd her såpass lenge, og vi har opplevd norsk demokrati. Nå må vi engasjere oss, ikke minst for barna våre, sier Becirevic.

Er engasjerte

At mange bosniere tidligere har unngått å stemme, synes Becirevic er litt rart.

– Bosnierne i Norge er veldig aktive i frivillig engasjement, i tillegg til at ungdommen er aktive i foreninger og velger høy utdanning. Jeg er blitt fortalt at mange ville ta avstand fra all politikk på grunn av at vi har følt oss så sviktet av europeiske politikere. Men denne trenden er i ferd med å snu, noe vi vil bidra til, sier Becirevic.

Han legger til at de fleste han har snakket med har klart å finne et parti som passer dem.

– Informasjon om de ulike partene får de lett tilgang til på nett og i partiprogrammer. Vi har hjulpet noen med å finne informasjon. Jeg har stor tro på at vi klarer å mobilisere bosniere til valgdeltakelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere