*Nettavisen* Nyheter.

Får seniorer i aktivitet med pensjonistmagasin

Byråd for eldre, Aud Kvalbein, vil gjøre hverdagen enklere for byens seniorer. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Senior i sentrum er et nytt magasin som skal gjøre hverdagen enklere for pensjonister i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aud Kvalbein inviterte seniorene som er intervjuet i Senior i sentrum, til lunsj onsdag 12. mars. F.v.: Odd Grann, Sigrid Bellamy, eldrebyråd Aud Kvalbein, byrådssekretær Oddbjørg Ingeline Minos, Bjørn Hansen og Ella Kamhaug. Foto: Foto: Oslo kommune

OSLO: – Det er mye som skjer for eldre, og det vil vi få frem. Det er målet med magasinet, sier byråd for eldre, Aud Kvalbein.

Det nye magasinet har 84 sider og informerer om en rekke tilbud, tjenester, rettigheter og hjelpeordninger for den som er senior. Man får råd, tips og fakta både om kommunale, statlige og private tilbud.

Les også: Forsvarer privat barnehageaktør

Levende magasin

– Vi har tidligere hatt et seniorhefte, men nå har vi lagt om lista. Heftet har blitt mer som et magasin, og mer levende. I magasinet møter vi levende mennesker og de forteller om hva de er opptatt av. Det som er spennende med dem, er at de er opptatt av å være i aktivitet og at de er positive i sin alderdom.

I Senior i sentrum får vi møte seks seniorer som alle er aktive privat og/eller gjennom organisasjonsarbeid og med frivillighet. Disse er spurt om hvordan de opplever å være senior, hvilke tilbud og aktiviteter de anbefaler og hva de savner for seniorer i Oslo. I tillegg forteller de hvordan de ser for seg Oslo som seniorby om 20 år.

Kvalbein oppfordrer de eldre til å komme seg ut i aktivitet.

– Bruk kulturtilbudene! Du finner dem i magasinet.

Les også: Vil ha flere som Hassan

Eldre er mer aktive enn vi tror

Kvalbein syns samfunnet må få et nytt syn på eldre mennesker. Hun sier at det er ikke flertallet som kommer på sykehjem. I alderen 67-79 er det 2 prosent som trenger sykehjemsplass, i 80-89 er 11 prosent og i 90 pluss er det 34 prosent.

– Eldre mennesker er mer opptatt av en sunn og aktiv alderdom enn man tror. De eldre i dag er på treningsstudio. Noen holder seg faktisk i bedre form enn tenåringene.

Kvalbein håper de eldre tar magasinet i bruk.

– Fyll livet med engasjement og gode aktiviteter, det er oppskriften på et godt liv.

Les også:
Mann (48) i retten for å ha overfalt, bakbundet og ranet 78-åring

Håper pårørende leser magasinet

Sigrid Bellamy (65), leder i seniorgruppa i Den Norske Turistforening, er intervjuet i Senior i Sentrum.

– Jeg syns magasinet er flott, det er mye positiv omtale om eldre og det er fokus på å forbli oppegående. Jeg er også imponert over hvor bredt magasinet favner.

– Naturligvis ønsker vi at pensjonister leser magasinet, men vi håper også de pårørende vil lese det og bli kjent med tilbudene, slik at det blir en samdiskusjon blant generasjonene.

Bellamy ser på seg selv som en yngre eldre, og hun håper andre på hennes alder også leser magasinet.

– Man må ikke være eldgammel for å få nytte av det, fastslår hun.

Pensjonistmagasinet finnes blant annet på lokale seniorsentre, eldre­sentre, frivillighetssentralen, sykehjem, bibliotekfilialer og i bydelsadministrasjonen. Magasinet kan i tillegg lastes ned og leses på kommunens nettsider. I løpet av mars vil alle husstander i Oslo få en liten informasjonsfolder i postkassen om pensjonistmagasinet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag