RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får sove i arbeidstiden


SOV GODT, KJÆRE ARBEIDER: Ifølge grunnlegger av søvnsenteret YeloCab, Nicolas Ronco, er det nå mer akseptert å sove i arbeidstiden, fordi bedriftene ser at det gir mer tilfredse, effektive og sunne arbeidstakere.
SOV GODT, KJÆRE ARBEIDER: Ifølge grunnlegger av søvnsenteret YeloCab, Nicolas Ronco, er det nå mer akseptert å sove i arbeidstiden, fordi bedriftene ser at det gir mer tilfredse, effektive og sunne arbeidstakere.
New York er kjent som byen som aldri sover, men nå tar stadig flere newyorkere seg en høneblund i arbeidstiden - med arbeidsgivers velsignelse.

– Vi må være stille så vi ikke vekker gjestene, hysjer Michael Hazel, og legger en finger over munnen idet han viser vei gjennom korridoren.

På venstre side ligger små kupeer på rekke og rad, innhyllet i et behagelig oransje lys. Et kikkehull i hver dør gir de ansatte muligheten til å holde øyne med sitt sovende besøk.

Michael Hazel åpner døren til et av de romskipaktige avlukkene. Værelset har avrundede hjørner og lyse vegger. Den midtre delen av taket er senket noen centimeter, og et blålig lys siver ut langs kanten.

En hvit stol står midt i rommet, bak den er et lysinstrument med røde, blå og oransje sirkler plassert. Lysinstrumentet sørger for å simulere en treminutters soloppgang ved hjelp av et enkelt tastetrykk.

Det er her slitne og stressa newyorkere møtes når de ikke får sove.

Siesta

– Jeg har hørt de utroligste historier fra kundene våre, om at de har lagt seg under pulten på jobb eller låst seg inn på do for å sove litt.

– Nå kommer de til oss i stedet, forteller daglig leder og medeier på søvnsenteret YeloCab, Michael Hazel.

Det er hovedsakelig forretningsfolk som benytter seg av "power nap"-tilbudet, men også turister og nabolagets innbyggere tar turen til krysset av 57. gate og 8. avenue når øyelokkene blir tunge.

– Noen av kundene bor i samme blokk som oss, men foretrekker å komme hit for å sove, ler Hazel.

YeloCab åpnet dørene til sovekupeene sine i 2007. Ideen var å tilby overarbeidede og søvndrukne forbipasserende en mulighet for total avkobling. I dag har de over 6000 faste kunder. Flere av dem kommer hele fem til sju ganger i uka.

– Siestaen har eksistert i uminnelig tider. Den er viktig for helsen, mener Hazel, og viser til flere undersøkelser som er gjort om emnet, blant annet ved Harvard University.

En av dem skal ha vist at faren for hjertesykdommer sank med 34 prosent for folk som regelmessig sov på formiddagen. Andre positive bivirkninger er bedre humør og skjerpet konsentrasjon.

Japansk blund

Det var under en av sine mange reiser at grunnlegger Nicolas Ronco innså behovet for et søvnsenter.

– Lange dager og ekstremt mye reising gjorde at jeg følte meg konstant trøtt og "jet lagged". Jeg merket at kroppen min raskt ble eldre, forteller Ronco.

Han lot seg fascinere av at det i Japan er både sosialt og profesjonelt akseptert å ta en formiddagshvil.

– På de fleste arbeidsplasser blir man til og med oppfordret til å ta en høneblund, med hodet på pulten, forteller Ronco.

– Japanere har en høyere levealder enn både amerikanere og europeere. De drikker mindre koffeinholdig drikke og tar færre sovetabletter enn vi gjør. Vi har mye å lære av dem, konkluderer han.

Vektløs tilstand

Et effektivt og enkelt system er viktig for at opplevelsen hos YeloCab skal bli perfekt.

Etter det første besøket, der man velger musikk eller naturlyder man vil høre på, og om man vil ha en avslappende eller oppkvikkende duft i sovekabinettet sitt, trenger man bare dra medlemskortet neste gang.

– Folk kommer hit for å sove i lunsjpausen, og da er det viktig at de kommer seg fort i seng, for å si det sånn, forklarer Michael Hazel.

For 40 dollar får du ti minutter massasje av føtter eller hender, etterfulgt at 20 minutters sovetid.

En viktig del av søvnopplevelsen er den spesialdesignede stolen som går under navnet "Anti Gravity"-stolen, eller vektløshetsstolen. Man blir ikke vektløs i den, men man sitter i samme stilling som astronauter når de blir skutt opp i verdensrommet.

– Stolen vippes bakover slik at man blir liggende på ryggen. Beina kommer da høyere enn hjertet, noe som gjør at hjerterytmen senkes og man automatisk slapper bedre av. Alt press på ankler, knær og ryggrad forsvinner, lover Michael og senker stolryggen.

Nedgangstider

Måneutskytingsstillingen er overraskende behagelig.

En myk pute under hver albue og et kasjmirteppe bidrar til avslapningen. Lydene er dempet i kupeen, og bølgeskvulpet som skyller ut gjennom høyttalerne, gjør den dundrende trafikken på 8. avenue veldig fjern.

Men gutta bak YeloCab har også merket nedgangstidene. Ikke fordi kundene har blitt færre, men fordi de nå klager mer over stress og bekymringer enn tidligere. Ronco mener å ha resepten:

– New York, og verden generelt, går gjennom tøffe tider. Ansatte er mer stresset og nervøse enn tidligere, og må ofte ta unna mer arbeid for kolleger som har fått sparken.

– Yelo er en effektiv måte å beholde roen på. Om ikke annet kan det jo være godt å sove på det.

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere