RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får ungdom ut av hasjtåka

Bydel Østensjø og Uteseksjonen i Oslo samarbeider om hasjavvenning for ungdom.

Østensjø: – Rusmiddeletaten har fått innvilget en million kroner av helse og sosialdirektoratet til kommunalt rusarbeid for til å jobbe med hasjavvenning og gi opplæring i forhold til hasj, forteller Lena Frøiland som jobber for uteseksjonen i Rusmiddeletaten.

Sammen med fritidsleder Thomas Pedersen har de startet ”Ut av tåka”, som er hjelp for unge mellom 16-25 år som har problemer med misbruk av cannabis.

Metodikken de bruker er inspirert av Thomas Lundquist, professor i psykologi, og det tar ugangspunkt i forskning om at avholdenhet fra stoffet er avgjørende i forhold til å få til en endring av bruk. Man setter seg en sluttdato hvor for avvenningen.

– Ungdommen får tilbud om samtaler en gang i uka med fokus på utfordringer vi vet at de kan streve med i denne perioden. De første ukene er det vanlig å få problemer med søvn. Noen kan oppleve andre plager som svette, uro og rastløshet, ifølge uteseksjonen.

Misbruk

– Vi vil hjelpe ungdom som opplever cannabis som en hindring i livet. Om det hemmer deg fra å jobbe, gå på skole og nå de målene du ønsker. Hittil har vi hatt opp imot 100 stykker som har fått hjelp og det er mange som forteller om at de føler en stor forandring ved at de er gladere, og har mer tid og energi til å gjøre det de har lyst til forteller de begge.

I følge dem er det en del som får problemer. Mange vil kanskje påpeke at røyk dreper flere mennesker hvert år enn cannabis noen gang har gjort, men det handler om at det kan bli et problem ved misbruk uansett.

– Akkurat som for mye alkohol kan gjøre deg til en alkoholiker, så kan for mye røyking føre til problemer også, forteller Lena.

Nytt tiltak

– Opplegget har eksistert siden 2006, men det er først i andre halvdelen av 2010 vi fikk midler til å kunne jobbe ordentlig med det. Før kunne du henvende deg til hjelp hos ruspoliklinikken.

Alle som jobber med ungdommene har sosialfagligutdannelse og har som mål at det skal bli lettere å få hjelp.

– Vår erfaring er ungdommen selv, når vi har sett mange forandringer, forteller Thomas.

Programmet er helt frivillig og beskrives som det motsatte av en pekefinger.

– Hvis du opplever at det er et problem så kan du komme til oss. Vi kan ikke ta stilling til avkriminalisering eller ikke, det er politiets og lovens oppgave. Det er vel sikkert noen som ringer røyketelefonen også, avslutter de.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere