RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Får vi flere falske flaggstenger i nabolaget?»


Vi kjenner ikke konsekvensene av den eksplosive utviklingen av mobilmaster, påpeker Anita Asdahl Hoff, bydelspolitiker (H) i Vestre Aker, i etterkant av Akerspostens mobilmast-avsløring i Holmenkollveien. foto: vidar bakken
Vi kjenner ikke konsekvensene av den eksplosive utviklingen av mobilmaster, påpeker Anita Asdahl Hoff, bydelspolitiker (H) i Vestre Aker, i etterkant av Akerspostens mobilmast-avsløring i Holmenkollveien. foto: vidar bakken

Jeg viser til oppslag i Akersposten 12. mai om en gigantisk flaggstang som ble reist i Holmenkollveien rett før VM. Det ble aldri flagget for de store prestasjonene.

Istedet ble store kabler trukket til stangen. Flaggstangen er rett og slett en uanmeldt basestasjon for mobiltelefoni.

Dette er et eksempel på hva man kan risikere å få i nabolaget uten å bli varslet. For flaggstenger kreves det ikke søknad etter plan- og bygningsloven. Mobilooperatører er blitt kreative i sine løsninger.

Også murpiper viser seg å kunne skjule mobilantenner. Dette kan være velmente måter å skjule stygge installasjoner på.

Verre er det om dette er forsøk på å omgå regler, søknader om tillatelse og eventuelle konsekvenser for helsen.

Mobiloperatørene gjør kanskje dette med den beste samvittighet så lenge strålingen ligger under grenseverdien som Statens strålevern anbefaler. Norge har blant de høyeste grenseverdiene i Europa. Disse grenseverdiene kan gi en falsk trygghet.

Den 1. juni er det høringsfrist om en forskrift som skal frita basestasjoner for søknadsplikt.

Hvis denne forskriften går igjennom uten strengere krav til plassering, stråling, krav om nabovarsel og gjennomføring av kontroller, risikerer vi ukontrollert vekst i skogen av mobilmaster/basestasjoner eller falske flaggstenger.

Telenor markedsfører at de til sommeren vil utvide dekningsområdet for tredje generasjons mobilteknologi (3G).

Samtidig opplyser flere mobiloperatører at de vil etablere sine egne nettverk fordi NetCom/Telenor har for høy nettleiepris.

Som om ikke det var nok er det nettopp bevilget penger til et nytt og separat nødnett (Tetranett) som skal yde bedre og sikrere kommunikasjon for hjelpeapparatet.

Hvor skal alle nye master plasseres?

Mobiloperatørene tilbyr høy leie for en plassering på taket. Det kan være attraktivt sålenge strålingen er høyere for naboer enn for dem selv.

Vi kjenner ikke konsekvensene av den eksplosive utviklingen av mobilmaster.

Det er grunn til å være føre var når stadig flere rapporterer om helseplager som med stor sannsynlighet kan henføres til elektromagnetisk stråling fra mobilmaster, basestasjoner, mobiltelefoner etc.

Den 29. mars hadde NRK Østlandssendingen et innslag om flere beboere på Holmlia (Vestskrenten) i Oslo, som uavhengig av hverandre, og uten å vite at det var satt opp nødnettmaster i nærmiljøet, fikk store helseplager. Det samme har skjedd ved Gullkroken borettslag i bydel Ullern.

Der får den ene blokken inntekter for å ha mobilmast på sitt tak.

Samtidig lider beboerne i naboblokkene uten muligheter for å få fjernet mobilmasten på taket ved siden av.

Et samlet bydelsutvalg i Vestre Aker har gått inn for å være føre var mht trådløst nett på skoler/barnehager og plassering av mobilmaster i trygg avstand fra skoler/barnehager/bomiljøer og har sendt en rekke spørsmål til byrådet/bystyret.

Helse og omsorgsdepartementet har nedsatt en Ekspertgruppe som skal oppsummere all kunnskap som nå finnes om helseeffekter fra svake og høyfrekvente felt.

Siden det er ulik praksis i ulike land når det gjelder håndtering av mobilmaster, basestasjoner og trådløse nettverk vil Ekspertgruppen også se på norsk forvaltning og regelverk på dette området. Rapporten er lovet ferdig i november 2011.

EU-kommisjonen for miljø og landbruk har i sin siste rapport kommet med mange forslag til tiltak for å møte den raske utviklingen innen mobilmaster og elektromagnetisk stråling.

Mens vi venter på Ekspertgruppens rapport må vi ikke ta forhastede slutninger som gjør det enklere å sette opp master uten tanke på helseeffektene.

På bydelsutvalgsmøtet 19 mai støttet samtlige partier Høyres forslag om at bl.a søknadsplikten opprettholdes og at det innføres strengere retningslinjer mht plassering, nabovarsel og at grenseverdiene (som er til revisjon) for stråling bør senkes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere