RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørn Monsen fra Redd Barna (t.v.) og Mette Rooth fra Manglerud politikammer letter på alvorets trykk med en kaffekopp i pausen.
Bjørn Monsen fra Redd Barna (t.v.) og Mette Rooth fra Manglerud politikammer letter på alvorets trykk med en kaffekopp i pausen.

Farer i en foreldre-fri sone

FOSS-styret ved Kastellet skole arrangerte internettseminar for foreldrene i samarbeid med skolen, politiet og Redd Barna.

KASTELLET: Temaet for seminaret var problemene knyttet til barn og unges internettbruk.

Her ble foreldrene gjort oppmerksom på de mange farene og ubehagelighetene barn kan møte på internett, og at barnas trygghet på nettet er deres ansvar.

Pedofile på nettet

Seminaret startet med et innlegg fra Bjørn Monsen, Redd Barnas regionsleder i region øst. Han fortalte om de vanligste problemstillingene knyttet til barn og unges nettbruk.

For mange barn er internettet en foreldrefri sone, og det er gjerne i denne sonen overgripere møter sine ofre.

Monsen fortalte at menn med tvilsomme seksuelle preferanser gjerne utgir seg for å være barn i håp om å lure sine offer.

Barn fra sjuende og åttende trinn kunne fortelle meg at de hadde sluttet å bruke åpne chattesider fordi det bare var pedofile der, sier han.

Sensitiv informasjon

Siden internett ble en naturlig del hverdagen, har det oppstått flere nye former for kommunikasjon.

De fleste barn fra tredjeklasse og oppover bruker MSN et direktemeldingsprogram hvor man kan chatte, sende bilder og bruke webkamera.

I sitt arbeid for Redd Barna er Monsen stadig ute og snakker med barn og unge om deres nettbruk.

Han opplever at barn ikke selv er klar over hvor viktig det er å holde personopplysninger for seg selv.

Barn gir ofte fra seg sensitiv informasjon ukritisk, sier han.

Han oppfordrer barn og unge til å holde seg så anonyme som overhodet mulig.

Jo mer anonym man holder seg på nett, jo lettere er det å unngå problemer, sier han.

Satt opp kontaktgruppe

Mette Rooth fra Manglerud politikammer fortalte tilhørerne om straffbare forhold knyttet til nettbruk, før Pia Egeland og Vegard Egner ved Kastellet skole fortalte om tiltak iverksatt fra skolens side.

Rett etter møtet satte foreldrene opp en kontaktgruppe, som undrende foreldre kan henvende seg til hvis de har spørsmål om det ubehagelige temaet.

Det er veldig bra at foreldrene setter dette på dagsorden, og dette er en kjempefin måte å gjøre det på. Vi vet at mange foreldre kvier seg for å ta opp dette med sine barn, sier Monsen.

Vår tids blottere

Kristin Gulbrandsen er mor til tre døtre på henholdsvis 6, 14 og 16 år, og var en foreldrene som hadde funnet veien til Kastellet onsdag. Hun tror det er viktig å ikke overdimensjonere problemet.

Dette er tiden vi lever i, vi kan ikke nekte barna å bruke internett selv om vi vet at farene er der ute. I min tid var vi redde for blottere, i dag finnes de på nettet, sier hun.

Hun synes seminaret var lærerikt, og stiller seg positiv til at skolen setter fokus på problemet.

Det er veldig ålreit av skolen å ta initiativ. Jeg tror det beste vi kan gjøre er å ha en god kontakt med barna våre, så de føler de kan søke råd når de er usikre, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere