RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I høst skal det være fargerikt på veggene – og blått er absolutt en vinner. Kombiner det gjerne med hvit, sort eller beige, er rådet fra ekspertene.
I høst skal det være fargerikt på veggene – og blått er absolutt en vinner. Kombiner det gjerne med hvit, sort eller beige, er rådet fra ekspertene. Foto: FOTO: LINE RUNDMO

Farger på veggene, takk!

Farvel til det hvite, nå skal fargene fram. – Vi går mot en dypere nyanse på veggene, forteller Jotuns fargesjef, Lisbeth Larsen.

OSLO: – Jeg ville aldri gått ut og sagt: kutt ut de hvite veggene. Men nå ER det farger som gjelder, sier Lisbeth Larsen.

Hun har god erfaring på hva som fungerer godt i markedet. Fargesjefen inspireres av forbrukeratferd, og adopterer trenden og tendensene som vi ser i magasiner og på catwalken, til veggen.

IN på veggen

– Trenden en merker nå, er at vi går inn og fargesetter alle veggene, i stedet for og bare ha én kontrastvegg, sier hun.

Larsen forteller at det er dype gråtoner, gråbrune toner og blåfarger, som er det hotteste for øyeblikket. Viktige inspirasjonskilder til blåfargene, er denimplagg, hav og kveldshimmel.

– Blått kan lett kombineres med andre farger, som for eksempel hvit, sort eller beige. Retroblå – en tro kopi av den typiske 50-tallsblåfargen – er også på vei inn igjen, forteller hun.

Selv liker Larsen spesielt fargene Sober (grå-brun tone), Skyggeblå (grå-blå tone) og fargen med navnet Teblad, som befinner seg på LADY Pure Color-kartet.

Favoritter

– Det er en lys sart olivenfarge, en varm rustikk farge som ikke er så hvit. Det er en farge som gir varme til rommet. Den er så fantastisk, sier fargesjefen.

Trendbildet nå avslører også mer farger, men ikke sterke farger.

– De er tonet ned, sier Larsen.

For de som er glad i kjærlighetens farge, nemlig rødt, er det kanskje betryggende å vite at rødt er på vei inn i de norske hjem nå. I følge Larsen vitner rødt om optimisme, og at vi ser fremover.

– En rød vegg på for eksempel stua kan være utrolig flott, mener hun, og trekker fram fargen ved navn Hibiscus, fra LADY Pure Color-kartet.

Helt matt

Malingen man bruker nå er gjerne helt matt, det vil si at den ikke er tilsatt noen glans.De fleste malingstyper er tilsatt glans, på et tall fra 10 til 80, der glansgraden øker jo høyere tallet blir.

– Ved å bruke matt maling fremstår veggene som mykere, og fargene blir ikke så sterke. Når solen treffer veggen, så reflekterer den ingenting. Matt maling sladrer ikke. Malingen danner et bakteppe – trygt, lunt og matt. Det er en mykere fargesammensetning, sier Larsen, som mener det er fint å kombinere matt maling på veggene, og blankt på listverk.

Den matte malingen, som er en nyutvinning, er for øvrig kun beregnet på slettvegg og Ikke på trepanel ennå.

– Hvis du skal male på trepanel ville jeg brukt en maling som heter Lady trepanel. Den er veldig bra og gir god utflyt. Det er også spenstig å prøve fargene som hører til i denne serien. Jeg synes grå er tøft og kjempe lekkert på panel, sier Larsen.

Viktig verktøy

Hun forteller at dagens maling har god dekkevne, så å male over behandlede vegger er ikke noe problem. Men det viktigste med selve malingen er, i følge Larsen, å ha utstyret i orden.

– Å ha godt verktøy er desidert det viktigste når man skal male. Da slipper du å irritere deg over bust fra penselen. Hvorfor skal man spare penger på dette? Forskjellen på prisen, når alt kommer til alt, er så utrolig liten, sier hun.

Larsen anbefaler verktøyet fra Jordan.

– De jobber sammen med oss hele tiden på utvikling av nye produkter. De jobber parallelt med oss i laboratoriet, for å finne den ultimate penselen, og for å gjøre jobben behagelig. Det handler om hvor mye maling verktøyet tar opp i seg, forklarer hun.

Til veggmaling anbefaler hun bruk av rull og forlengelsesskaft – «så slipper du å gå opp og ned fra en stol hele tiden».

På trepanel egner en bred kost seg best.

Så nå vet du hva du har å gjøre. Dra til en maleforretning, let deg fram til en tøff farge, skaff godt verktøy og sett i gang å male. ALLE veggene.

Lykke til!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere